A falusi disznóvágás elengedhetetlen étele reggelire a hagymás sült vér. A disznó leszúrásakor egy tálba vesszük a vért és hűvös helyiségbe félretéve megvárjuk, hogy kihűljön, megalvadjon és a következőképpen készítjük el.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
legalább 2 liter sertésvér, 2 fej vöröshagyma, 5 evőkanál zsír, só, őrölt bors, majoránna ízlés szerint
Elkészítése:
A kihűlt, megalvadt sertésvért kisebb darabokban megabáljuk forró vízben 5-10 alatt. Abálás után a megtisztított, felaprított vöröshagymát bő zsíron megdinszteljük és hozzáadjuk a darabolt vér. Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával ízlés szerint. Nem sütjük hosszú ideig, mert a vér már megabálódott, úgyhogy körülbelül 15-20 perc bőven elég. Puha friss kenyérrel és savanyúságaggal tálaljuk.