Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 15 dkg margarin, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő , 8 dkg porcukor, 1 csipet só, 3 egész tojás, 1 db citrom reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
15 dkg porcukor, 10 dkg cukrozatlan kakaópor, 15 dkg margarin
Hozzávalók a sziruphoz:
1 dl víz, 1 dkg kristálycukor vagy a szóráshoz porcukor
A tészta elkészítése:
Egy tetszőleges edényben az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral 10 perc alatt. A lisztet, a sót , a citrom reszelt héját, a margarint, a tojásokat beletesszük egy kelesztőtálba, majd hozzáadjuk az élesztős tejet is és jól megdagasztjuk. Puha, kicsit ruganyos tésztát kapunk és 60 perc alatt duplájára kelesztjük.
A töltelék elkészítése:
A töltelékhez szobahőmérsékletű margarint használunk, amiben elkeverjük a kakaót és a cukrot, kicsit keményebb masszát kapunk de jól kenhető.
A croissant elkészítése:
Ha megkelt a tészta, 2 egyforma részre osztjuk és mindkét tésztából két egyforma kör alakot nyújtunk. Az egyik tésztára kenjük a tölteléket, a másik tésztát pedig ráhelyezzük és együtt vékonyra nyújtjuk. Pizzavágó segítségével 12 db háromszög alakú szeletre vágjuk, úgy mint a pizzát, majd a szélesebb végétől indulva feltekerjük, mind a 12 darabot.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és letakarva még 15-20 percig pihentjük. Pihentetés után megkenjük a felvert tojással és 180 fokon 25-35 perc alatt készre sütjük. Ha megsültek még forrón ecset segítségével megkenjük sziruppal vagy tálalás előtt porcukorral meghintjük.