A grízes tésztáról mindig a gyermekkorunk jut eszünkbe, az óvodákban, az iskolákban általában a gyerekek nagy kedvence viszont otthonunkban is tökéletes választás ebédre, de akár vacsorára is. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, amit általában lekvárral és porcukorral kínálunk.
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg búzadara, 45 dkg széles metélt, 2,5 dl víz, 4 evőkanál étolaj, lekvár és porcukor ízlés szerint
Elkészítése:
Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a búzadarát és folyamatos kevergetés mellett közepes lángon megpirítjuk, de figyeljük nehogy megégjen.
Amikor már szép barnára pirult, hozzáöntjük a vizet és tovább kevergetjük, amíg a búzadara teljesen magába szívja a folyadékot, ha kész félretesszük.
Egy lábasban vizet forralunk, ízlés szerint megsózzuk, 1 evőkanál olajat is öntünk bele és körülbelül 10 perc alatt kifőzzük a tésztát. Ha megfőtt leszűrjük, majd tálba tesszük, hozzáadjuk a serpenyőben elkészített búzadarát és óvatosan összekeverjük.
Porcukorral, illetve ízlés szerint bármilyen lekvárral tálaljuk.