Fügefalevél szörp

Elkészítési idő: 50 perc 

Hozzávalók 4 személyre:

15 db nagyobb fügefalevél, 3 liter víz, 20 dkg cukor, 0,5 teáskanál citromsav, 2 db citrom kifacsart leve, 2 db érett füge (ízlés szerint hozzáapríthatjuk de elhagyható)

Elkészítése:

Egy lábasban a vizet, a cukrot és a citromsavat sziruppá főzzük, körülbelül 5 perc alatt és hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl a szirup, addig a fügefa leveleket megmossuk alaposan (a fügéket is ha adunk hozzá) és kés vagy aprító segítségével összevágjuk. Szükségünk lesz egy turmixgépre, amibe beletesszük az összeaprított leveleket (és fügéket) és ha már a szirup kihűlt a felét hozzáöntjük, összeturmixoljuk és visszaöntjük a lábasba. Ha ezzel megvagyunk, akkor a szirup másik felét is hozzáadjuk és összemelegítjük, de nem forraljuk fel. 1 órát állni hagyjuk lefedve. 1 óra múlva a lábasból egy szűrő segítségével átszűrjük egy üvegbe, ha szükséges akkor többször is, fontos, hogy szép tiszta levet kapjunk. Hűtőben tároljuk, és ki hogyan szereti ízlés szerint hígítja szénsavmentes, esetleg szénsavas vízzel. Enyhén fanyar, enyhén édes és enyhén kesernyés ízvilágú frissítő a végeredmény de mégis pikáns.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...