Elkészítési idő: 3,5-4 óra
20 dk vaj, 20 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 1,5 evőkanál hideg víz, 1,5 evőkanál 10 %-os ecet, csipet só, 5 dkg porcukor
Elkészítése:
Egy tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a vajat, a sót, a vizet, a porcukrot és az ecetet, majd jó alaposan összedolgozzuk. 2 órára hűtőbe helyezzük. Ha letelt az idő kinyújtjuk 3 mm vékonyra és feltekerjük, mint a bejglit. Újra visszatesszük a hűtőbe 30 percre. Elővesszük és újra kinyújtjuk, majd ismét feltekerjük, újra pihentetjük 30 percig. Kivesszük a hűtőből és rétesliszttel megszórt felületen kinyújtjuk 3 mm vékonyra, majd 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk.
Hozzávalók a töltelékhez:
5 db savanykás alma, 5 evőkanál tejszínes pudingpor, 1dl víz, 1 teáskanál őrölt fahéj, 0,5 citrom leve, 3 evőkanál barnacukor, 1 db felvert tojás a kenéshez
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, majd a citrom levével meglocsoljuk és megszórjuk fahéjjas cukorral. Állni hagyjuk 10 percet. A pudingport felöntjük vízzel, csomómentesre keverjük, hozzáöntjük az almához, majd közepes lángon összeforraljuk és kihűtjük. Ha kihűlt ráhalmozunk ízlés szerinti mennyiségű tölteléket a tészták közepére, majd a tészta egyik sarkát a szemben lévő sarkára hajtjuk, jól összenyomjuk, így kapunk egy háromszög formát. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, tetejüket lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.