Fagylaltot készíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, nem kell hozzá gép, csak két egyszerű alapanyag, úgyhogy aki eddig azért nem készített fagyit, mert nem volt hozzá professzionális eszköze, az most nyugodt szívvel álljon neki ennek a receptnek.
Ez az alaprecept tényleg két hozzávalót tartalmaz, habtejszínt és sűrített tejet. Azonban nem mindegy, hogy melyik milyen. A habtejszínből próbáljunk meg minél zsírosabbat választani, a sűrített tejből pedig cukrozott változatot.
Egyetlen egy dologra kell figyelni, hogy az alapanyagok legyenek jó hidegek, akkor lehet szépen felverni a habot, így a fagylaltkészítés előtti napon mindent a hűtőbe teszünk és akkor biztosan nem lesz vele gond. Ez az adag körülbelül 1,5 liternyi fagyit eredményez.
Hozzávalók 1 adaghoz (1,5 liter):
4,5 dl habtejszín (minél zsírosabb), 4 dl cukrozott sűrített tej, gyümölcs fagyi esetében 40 dkg pürésített eper, málna, banán (ízlés szerint), 3 tábla (30 dkg) tejcsokoládé, fehér csokoládé, étcsokoládé (ízlés szerint). Ostyákkal, cukrokkal díszíthetjük.
Elkészítése:
Robotgép segítségével felverjük keményre a habtejszínt, de minél zsírosabb a tejszín, annál jobb lesz az eredmény. Ha kemény a hab, kapcsoljuk le a gépet, és óvatosan keverjük bele a sűrített tejet majd kapcsoljuk vissza magas fokozatra a robotgépet és addig keverjük, amíg sűrű, csúcsos nem lesz a hab.
Most lehet belekeverni a választott alapanyagot a fagyiba, legyen az csokoládé, gyümölcs, magvak, színes cukrok, illetve bármi ízlés szerint és keverjük át még egyszer a géppel.
Egy zárható edénybe helyezzük, majd a fagyasztóba legalább 6 órára. 2 hétig áll el, tovább ne kísérletezzünk a szavatossági idejével.
