Vastag tésztás pizza

Elkészítési idő: 2 óra 

Vastag tésztás pizza hozzávalók 32 cm-es pizzához:

35 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 4 evőkanál tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál olaj, víz

A feltét tetszés szerint: 

ízlés szerint reszelt sajt, ízlés szerint olívabogyó, 4 szelet sonka, 4 szelet szalámi, ízlés szerint kukorica, ízlés szerint gomba, ízlés szerint ananász

A paradicsom szószhoz:

4-5 kanál sűrített paradicsom/ db-os paradicsom konzerv/ ehhez tejföl is adható, ha valaki esetleg nem szereti az intenzív paradicsomos ízt, ízlés szerint oregánó, ízlés szerint bazsalikom, ízlés szerint petrezselyem, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, ízlés szerint bolognai darált hús 

A tészta elkészítése:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletesszük az élesztőt és hagyjuk felfutni.

A liszthez hozzáadjuk a sót, az olajat, majd hozzáöntjük az élesztős tejet.

Összegyúrjuk annyi vízzel, amennyit felvesz, hogy homogén tésztát kapjunk. Kelesztő tálban 45 percig kelesztjük, majd lisztezett felületen, lisztes nyújtófával kinyújtjuk, a vastagsága attól függ, hogy mennyire szeretnénk vastagnak a tésztát és még azt is nézni kell, hogy sütés közben is kelni fog.

A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük az összekevert paradicsomszósszal és ha jó szószosan szeretnénk, kicsit többet csináljunk belőle.

Ízlés szerint rátesszük a feltétet és a végén megszórjuk sajttal.

A sajt tetejére szárított petrezselymet és snidlinget is szórhatunk. Az elkészített pizzát még 15 percig kelesztjük és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.

A sütési idő a vastagság és a feltét mennyiségének függvényében lehet több vagy kevesebb, hagyjuk langyosra hűlni és szeletekre vágjuk.

Szalagos farsangi fánk

Elkészítési idő: 1,5 óra  Hozzávalók 25-30 darab fánkhoz: 70 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg margarin, ...