Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 4 személyre:
3,5 dl víz, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál kristálycukor, 2,5 dkg só, 60 dkg liszt, 2,5 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
A megadott mennyiségű vízben felfuttatjuk 10 perc alatt az élesztőt a cukorral, a lisztet elkeverjük a sóval és ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez és összegyúrjuk. Kenyértészta állagot kell kapnunk és ha szükséges még vizet adhatunk hozzá. Ha ezzel kész vagyunk letakarva 1 órát kelesztjük. Ha megkelt körülbelül 10-12 dkg-os gombócokat formázunk a tésztából, majd formázás után még 20 percet pihentetjük. Amíg pihennek, addig a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A gombócokat körülbelül 2 cm vastagságúra nyújtjuk ki, pita nagyságúra és még kelesztjük 20 percig, mikor letelik az idő kettesével a sütőben lévő forró rácsra helyezzük és 5-6 percig sütjük. A pitákat tálcára szedjük majd letakarjuk egy konyharuhával, hogy megpuhuljon.