Csípős pepperónis magyaros pizza

Elkészítési idő: 4 óra 

Hozzávalók a tésztához

50 dkg finomliszt, 2,5 dl langyos víz, 1 csipet cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál só, 2 evőkanál étolaj

Hozzávalók a feltéthez: 

40 dkg hámozott konzerv paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 5-6 evőkanál olívaolaj, só, bors ízlés szerint, 15 dkg trappista sajt, 20 dkg csípős szalámi, 2-3 darab pepperóni (erős paprika)

Elkészítése

Először is elkészítjük a pizzatésztát, ehhez felfuttatjuk az élesztőt cukros, langyos vízben és amint felfutott, hozzáöntjük a liszthez, majd hozzáadjuk a sót és 2 evőkanál olajat. Összegyúrjuk a tésztát, majd tiszta munkafelületen kidagasztjuk pár percig, hogy minél könnyebb pizzatésztát kapjunk. Ezután formázzunk belőle cipót, takarjuk le és meleg helyen hagyjuk kelni 30-40 percig.

Ezalatt elkészítjük a pizzaszószt. Felmelegítjük az olívaolajat, majd kezdjük el rajta pirítani a vékonyra szeletelt fokhagymát, amint halvány színt kapott, hozzáöntjük a konzerv paradicsomot, ízesítjük sóval, borssal, majd főzzük nagyjából 20-25 percig. Ha maradt benne nem teljesen szétfőtt paradicsomdarab, azokat széttörjük, hogy kenhető, krémes szószt kapjunk.

Ha megkelt a tészta 3 felé vesszük, így kapunk 3 db 20 cm-es tésztát. Szórjunk egy kevés lisztet a munkafelületre, és kezdjük el rajta nyújtani kerek formára, kenjük ki olajjal a tepsit, majd helyezzük bele a kinyújtott tésztát.

A paprikát és a szalámit vékony szeletekre vágjuk a sajtot pedig lereszeljük. Kenjük meg a tésztát vékonyan a pizzaszósszal, majd megszórjuk a szalámival, a pepperónival, és végül a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréses sütőben), 15-20 perc alatt készre sütjük, majd szeletekre vágva forrón tálaljuk.

Szalagos farsangi fánk

Elkészítési idő: 1,5 óra  Hozzávalók 25-30 darab fánkhoz: 70 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg margarin, ...