Túrós kígyórétes

Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók 2 rúdhoz, 6 személyre 

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt, 7,5 dkg margarin, 7,5 dkg zsír, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 2 egész tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg túró, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 egész tojás, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:

Az élesztőt egy csipet cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk körülbelül 10 perc alatt. A lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt összeöntjük és dagasztani kezdjük, a szobahőmérsékletű margarint és a zsírt kis adagokban dagasztjuk hozzá. Amikor egy bő 10-15 perc után bedagasztottuk a tésztát, kelesztőtálban vagy konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Miután megkelt 2 darabra osztjuk, átgyúrjuk és 15 percig pihentetjük. Pihentetés után sütőpapíron körülbelül 3-4 mm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk. A tészta felületét megszórjuk zsemlemorzsával, hogy a töltelék ne áztassa el. 

A töltelék hozzávalóit alaposan kikeverjük és a felét a tészta közepét hosszában egy csíkban megtöltjük. A töltelék melletti tésztát 45 fokos szögben bevagdossuk 2 cm távolságúakra, majd mindkét oldalról, jobbról és balról, felváltva ráhajtjuk a töltelékre úgy, hogy a tészta fedje a tölteléket. A másik darab tésztával ugyanígy járunk el.

Ha elkészültek, sütőpapírostól átemeljük a tepsire, hagyjuk kicsit még kelni, addig a sütőt 170 fokra előmelegítjük. Közvetlenül a sütőbe helyezés előtt a tetejét lekenjük alaposan felvert tojással és körülbelül 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Kihűtjük és srégen szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...