Elkészítési idő: 12-24 óra
Hozzávalók 20 cm-es tortakarikához:
Piskóta hozzávalói:
3 db tojás, 2 evőkanál cukor, 8 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 teáskanál olaj
Túrós réteg hozzávalói:
35 dkg túró, 6 dkg porcukor, 6 dkg kristálycukor, 1db citrom héja, 1 db citrom kifacsart leve, 3 kávéskanál porzselatin, 2,5 dl habtejszín, 20 db kisebb szemű eper a torta oldalára
Eperzselé hozzávalói:
35 dkg eper, 4 dkg cukor, 4 kávéskanál étkezési porzselatin
A piskóta elkészítése:
A tojásokat a cukorral habverő segítségével kemény habbá verjük. A lisztet beleszitáljuk a tojáshabba és óvatosan de alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőport és az olajat. A tésztát sütőpapírral kibélelt 20 cm átmérőjű tortakarikába öntjük, majd 185°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 15-20 percig sütjük. Amikor a piskóta kihűlt, visszatesszük a közben elmosott, szárazra törölt tortakarikába. A kisebb szemű epreket megtisztítjuk, hosszában ketté vágjuk és körberakjuk vele a tortakarika oldalát, úgy, hogy a fél eprek elvágott fele fog a tortakarikával érintkezni.
A túrókrém elkészítése:
A túrót a porcukorral és a citrom lereszelt héjával botmixerrel áttörjük, majd a citrom levét a kristálycukorral majdnem forrásig melegítjük, ebben feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, felduzzasztott zselatint, amit mikróban felmelegítünk és az egészet a túróhoz keverjük. A tejszínt felverjük és a túrós masszához forgatjuk. Az elkészült túrókrémet a piskótára simítjuk óvatosan, vigyázzunk, az eprek ne mozduljanak el és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Az eperzselé elkészítése:
Az epreket leturmixoljuk, szitán átpasszírozzuk, kimérünk belőle 2 dkg-ot és ezt cukorral majdnem forrásig melegítjük, majd ebben feloldjuk az előzőleg beáztatott, felduzzasztott zselatint, amit mikróban felmelegítünk és az így kapott eperzselét a túrós rétegre öntjük, majd visszahelyezzük a tortát a hűtőbe, amíg a zselé meg nem köt a tetején.
Ha úgy látjuk már megszilárdult a zselé, akkor óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát a tortáról. Tetejét díszíthetjük friss eperrel, citromkarikával vagy bármilyen idény gyümölccsel, ami lehetőleg savanykás.
Tipp: egyszerűbben lehúzható a tortakarika, ha előzőleg hajszárítóval kicsit körbemelegítjük.

