Tortilla lap

 

Elkészítési idő: 60 perc 

Tortilla hozzávalók 6 darabhoz:

2 dl meleg víz, 1 kávéskanál kristálycukor, 2 dkg élesztő vagy 2 kávéskanál porélesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 20 dkg BL 55 liszt, 20 dkg BL 80 liszt, 2 kávéskanál só

Elkészítése:

Egy tálba mérjük az összes hozzávalót, nagyon fontos, hogy a víz meleg legyen de ne forró, majd alaposan összedolgozzuk, megdagasztjuk. Dagasztás után 40 percet kelesztjük. Nem fog a duplájára nőni, hiszen nem túl sok élesztőt használtunk. Ha letelt az idő nagyon jól dolgozható tésztát kapunk, amit 6 gombócra osztunk, majd felgömbölyítjük és pihentetjük 10 percet. Pihentetés után nagyon vékonyra nyújtjuk körülbelül 1-1,5 mm-es kör alakúra. Közben egy tapadásmentes serpenyőt melegítünk fel közepes lángon a gáztűzhelyen és szépen sorban 1-1 percig sütjük mindkét oldalát úgy, hogy semmilyen zsiradékot nem használunk a sütéshez. 

Ha kisültek konyharuhába csomagolva tároljuk őket hűlésig, ez azért fontos, mert a ruha alatt még a saját gőzükben puhulnak meg. Nem törik, könnyen feltekerhető, hajlítható tésztát kapunk. 

Ízlés szerint bármivel tölthetjük zöldségekkel, húsokkal, akár öntetekkel.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...