Törpeharcsa paprikás, juhtúrós sztrapacskával


Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók 4 személyre:

30 darab közepes méretű törpeharcsa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 3 evőkanál zsír, 2 csapott evőkanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és bors, 2 csapott evőkanál liszt 

Az előkészített harcsákat besózzuk és állni hagyjuk 30 percet. Közben megdinszteljük a hagymákat a zsírban, majd hozzáadjuk a félbevágott paprikát és a paradicsomot.

Ha ezzel megvagyunk körülbelül 2 liter vízzel felöntjük és alacsony lángon főzzük 50 percet, amikor a hagymák, a paprika és a paradicsom is szétfőtt, egy szűrő segítségével rászórjuk a lisztet, hogy sűrűbb levet kapjunk, jól elkeverjük, beletesszük törpeharcsákat és 15-20 perc alatt készre főzzük. Ízlés szerint tálalhatjuk bármilyen körettel de legjobb egy igazi juhtúrós sztrapacska, aminek az elkészítése a következő:

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg burgonya, 1 db tojás, 25 dkg liszt, 30 dkg juhtúró, 1 dl víz, ízlés szerint só, pici olaj 

Elkészítése:

A meghámozott, megmosott burgonyákat kisebb lyukú reszelőn lereszeljük, majd állni hagyjuk 15 percet. Amennyi nedvességet engedett azt kinyomkodjuk belőle. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sót és a vizet és jól kikeverjük. Az így kapott masszát egy nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk forrásban lévő vízbe és amikor már a galuskák feljönnek a víz felszínére, akkor főttek meg. Ezután kiszedjük egy tésztaszűrő segítségével a vízből, pici olajat öntünk rá, hogy ne ragadjanak össze és keverjük bele a juhtúrót. 

Rétes leveles tésztából

Elkészítési idő: 2 óra  Hozzávalók a tésztához 6 rúdhoz: 70 dkg liszt, 5 db tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 5 evőkanál kristálycukor, ...