Almás-fahéjas leveles sütemény

Elkészítési idő: 3 óra 

Hozzávalók a leveles tésztához 4 személyre: 

30 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 teáskanál só, 2 dl víz, 1 teáskanál 10%-os ecet

Hozzávalók a töltelékhez: 

2 kg alma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál kristálycukor, fahéj ízlés szerint 

A leveles tészta elkészítése:

A lisztet egy tálba tesszük, a hideg vajat hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, a sót langyos vízben kevergetve feloldjuk, belekeverjük az ecetet, majd a vajas liszthez adjuk és 10 perc alatt könnyen kezelhető tésztát gyúrunk belőle, ami szép fényes, és már elválik a tál falától. Frissen tartó fóliával letakarva behelyezzük a hűtőbe 40 percre. Miután pihentettük kivesszük a hűtőből és legalább 3 x meghajtogatjuk és minden hajtogatás után becsomagolva hűtőszekrényben 20 percen át pihentetjük.

Az almás töltelék elkészítése:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, fahéjjal ízlés szerint és a kristálycukorral megszórjuk, 10 perc alatt megdinszteljük és kihűtjük (célszerű előző este elkészíteni). 

Kinyújtjuk a pihentetett tésztát, megszórjuk zsemlemorzsával, a tölteléket elegyengetjük rajta és feltekerjük, mint a bejglit. Körülbelül 5-6 cm-es nagyságú darabokra felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tojással lekenjük és 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...