Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók a leveles tésztához 4 személyre:
30 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 teáskanál só, 2 dl víz, 1 teáskanál 10%-os ecet
Hozzávalók a töltelékhez:
2 kg alma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál kristálycukor, fahéj ízlés szerint
A leveles tészta elkészítése:
A lisztet egy tálba tesszük, a hideg vajat hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, a sót langyos vízben kevergetve feloldjuk, belekeverjük az ecetet, majd a vajas liszthez adjuk és 10 perc alatt könnyen kezelhető tésztát gyúrunk belőle, ami szép fényes, és már elválik a tál falától. Frissen tartó fóliával letakarva behelyezzük a hűtőbe 40 percre. Miután pihentettük kivesszük a hűtőből és legalább 3 x meghajtogatjuk és minden hajtogatás után becsomagolva hűtőszekrényben 20 percen át pihentetjük.
Az almás töltelék elkészítése:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, fahéjjal ízlés szerint és a kristálycukorral megszórjuk, 10 perc alatt megdinszteljük és kihűtjük (célszerű előző este elkészíteni).
Kinyújtjuk a pihentetett tésztát, megszórjuk zsemlemorzsával, a tölteléket elegyengetjük rajta és feltekerjük, mint a bejglit. Körülbelül 5-6 cm-es nagyságú darabokra felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tojással lekenjük és 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtve, porcukorral meghintve tálaljuk.