Kötött galuska leves


Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók 4 személyre a léhez:

4 liter hideg víz, 1 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors ízlés, 1 kávéskanál őrölt kömény 

Elkészítése:

A vöröshagymát megtisztítjuk, nagyon apróra összeaprítjuk és zsíron megdinszteljük, vizet öntünk rá, hogy jól szétfőjön. Pirospaprikát szórunk bele, majd felengedjük vízzel, sóval, borssal, köménnyel ízlés szerint fűszerezzük. Felfőzzük, majd beletesszük a galuskákat és 30 percig főzzük.

Hozzávalók a tésztához 4 személyre: 

30 dkg liszt, 3 db tojás, 1 csipet só, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint őrölt bors

Elkészítjük a tésztát a megadott hozzávalókból, majd elkészítjük a borsozott olajos kencét, amivel megkenjük a tészta felületét. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd a kinyújtott tésztát megkenjük az olajos borssal. A megkent tésztát körülbelül 1 cm-es sávban behatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott tésztát késsel levágjuk. A tésztacsíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót lecsípünk és addig folytatjuk, a csomózást, amíg a tészta elfogy.

Tipp: Érdemes a galuskát kiszedni a levéből és külön tálba tárolni, mert ennek a tésztának az a legfőbb tulajdonsága, hogy felissza a folyadékot, így nem maradna levünk.

Rétes leveles tésztából

Elkészítési idő: 2 óra  Hozzávalók a tésztához 6 rúdhoz: 70 dkg liszt, 5 db tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 5 evőkanál kristálycukor, ...