Tojás alakú húsvéti linzer

Nagyon mutatós húsvéti linzereket készíthetünk, ha ovális, tojás alakú kiszúróval szaggatjuk ki a tésztát és lekvár helyett picit narancsszínű (színezett) csokoládéval töltjük meg őket, hiszen így, úgy fognak kinézni, mint a felütött tojások. Nagyon finom omlós tésztát kapunk ha ebből a receptből készítjük.

Elkészítési idő: 60 perc 

Hozzávalók 30 darabhoz:

27 dkg vaj, 16 dkg cukor, 2 darab tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál citromlé, 55 dkg liszt, 1 csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 20 dkg fehér csokoládé, 3 csepp ételfesték vagy narancs színű csokipasztilla

Elkészítése:

A szobahőmérsékletű vajhoz szórjuk a lisztet és jó alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrokat, a tojást, a citromlevet, a sütőport és sót, tésztát gyúrunk belőle. Kétfelé vesszük, gombóccá formázzuk és frissen tartó fóliába csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

Ha letelt a pihenési idő, az egyik tésztát, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 5-6 mm vékonyra, majd tojás alakú kiszúróval, kiszúrjuk a formákat és sorban sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük és 7-8 perc alatt világos színűre sütjük. A maradék tésztát újra gyúrjuk és visszatesszük a hűtőbe.

Az összegyűjtött maradék tésztából még készíthetünk formákat, ezért ne dobjuk el.

A tészta másik felével is így járunk el és miután kiszúrtuk az ovális kiszúróval, a közepére is szúrunk egy lukat például egy díszítőcső segítségével. Ha ezzel is kész vagyunk, kisütjük őket. 

Gőz fölött egy fémedénybe felolvasztjuk a csokoládét, esetleg pici olajjal hígítjuk és tetszés szerint ételszínezékkel színezhetjük. 

A teli formákat elővesszük és helyezünk mindegyik közepére egy teáskanál olvasztott csokoládét, majd rátesszük a tetejükre a lyukas formákat és készen is vagyunk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...