Mosolygós linzerek

Ha létezik olyan sütemény, ami mindig és mindenhol megállja a helyét és a maga egyszerűségében a legfinomabb omlós tésztájú sütemény, akkor az a linzer. Egy igazi hagyományos sütemény, ami a húsvéti vagy akár a karácsonyi asztalon is mindig tökéletesen mutat, igazi kínáló finomság. A hagyományos linzer lekvárral összeragasztva készül, de készíthetjük csokoládé, mogyorókrémes töltelékkel is.

Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók 4 személyre:

35 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor, egy csipet só, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál citromhéj, 2 tojássárgája, ízlés szerint baracklekvár

Elkészítése:

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd belemorzsoljuk a feldarabolt hideg vajat gyorsabb mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon el a kezünk melegétől, majd a végén a tojássárgákat is beledolgozzuk és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órát.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, körülbelül 5-6 milliméter vastagságúra és tetszőleges formájú, mintájú, nagyságú kiszúróval formákat szúrunk ki belőle.

Sütőlemezre vagy tepsire sorakoztatjuk az elkészített linzer tésztákat és 180 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt kisütjük, de figyeljük, hogy meg ne égjenek, és még csak meg se barnuljanak. Ha kisültek várjuk meg, amíg kihűlnek, majd összeragasztjuk őket lekvárral. Rögtön is fogyaszthatjuk, főleg aki szereti a ropogósabb linzert, de érdemes 1 napot várni vele, hogy teljesen megpuhuljanak. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.

Tipp: süteményes fémdobozban hamarabb megpuhulnak és legalább 1 hónapig eltárolható benne.

Tipp: azt a tésztát, amivel épp nem dolgozunk érdemes hűtőben tárolni a felhasználásig, hogy ne melegedjen fel, mert akkor nehezen dolgozható, ragacsos lesz.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...