Szilveszteri hidegtál

A szilveszteri hidegtál manapság már nagyon közkedvelt tálalási mód, hiszen praktikus és dekoratív csak a képzelet szab határt az elkészítésében. Az a jellegzetessége, hogy nem főételekből áll, hanem inkább egyszerű kis falatkákból, amelyeket a vendégeink saját maguknak válogathatnak össze ízlésük szerint a szilveszteri buliban. Nagyon sokféleképpen tudjuk variálni és nagyon mutatós tálakat tudunk készíteni. Különböző típusú saláták, zöldségek, húsok, fasírtok, sajtok és sok más finomságok közül válogathatunk, hogy mi is kerüljön az asztalra. Én most 3 recepttel készültünk, ami szerettel ajánlok a szilveszteri buliba.

Fasírtgolyók

Elkészítési idő: 40 perc 

Hozzávalók 20 darab fasírtgolyóhoz:

50 dkg darált sertéshús, 2 db egész tojás, 2 cikk fokhagyma, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 mokkáskanál só, 0,5 mokkáskanál őrölt bors, 2 teáskanál pirospaprika, 2 evőkanál étolaj, 0,5 liter olaj a sütéshez 

Elkészítése: 

Egy tálban alaposan összegyúrjuk az összes hozzávalót, 15 percet állni hagyjuk, majd a masszából 3 dkg-os kis golyókat formázunk. Egy mélyebb serpenyőben, annyi olajban, hogy éppen ellepje, közepes lángon 10-15 perc alatt kisütjük őket szép pirosra.

Franciasaláta torta 

Elkészítési idő: 12 óra 

Hozzávalók 6-8 személyre 1 db hagyományos őzgerincformához: 

20 dkg franciasaláta zöldségkeverék, 0,5 fej lilahagyma, 20 dkg trikolor kaliforniai paprika (zöld, piros, sárga) 55 dkg tejföl, 8 dkg porcukor vagy aki sósan szereti, az ízlés szerint só és bors, 6 db tojás, 2 dkg étkezési zselatin, 6 evőkanál majonéz

Elkészítése:

A franciasaláta zöldségkeveréket 5-6 perc alatt megfőzzük. A tojásokat szintén megfőzzük, kihűtjük és megpucoljuk.

A tejfölt, a majonézzel alaposan kikeverjük és ízlés szerint elkészítjük vagy sózzuk és borsozzuk vagy porcukorral ízesítjük. Az étkezési zselatint hideg vízben felduzzasztjuk 10 perc alatt, majd ha jól megduzzadt akkor mikróban felolvasztjuk, a majonézes alaphoz öntjük, hozzáadjuk a zöldségeket és jól elkeverjük.

Az őzgerincformát folpakkal kibéleljük úgy, hogy mindkét oldalán kilógjon a fólia, beleöntjük a franciasaláta felét belesimítjuk, majd hosszában sorban rátesszük a főtt tojásokat, majd a saláta másik felét rászedjük. Ráhajtjuk a kilógó fólia széleit minden irányból és hűtőbe helyezzük minimum 5 órára de legjobb ha egy éjszakát hagyjuk dermedni.

Ha letelt a dermedés idő kiborítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és felszeleteljük.

Tortilla tekercsek 

Elkészítési idő: 3 óra 

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg trappistasajt, 20 dkg sonka, 15 dkg krémsajt, só, bors ízlés, 6 db tortilla lap

Elkészítése:

A trappista sajtot lereszeljük és összekeverjük a krémsajttal, majd fűszerezzük. A tortilla lapokat egyformán megkenjük a krémsajtos masszával, ráhelyezzük a sonka szeleteket és az apró kockákra vágott zöldségeket.

Szorosan feltekerjük és folpakkba csomagoljuk. Hűtőbe helyezzük 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek. 

Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, kibontjuk a folpakkból és 3-4 cm-es szeletekre vágjuk és már tálalhatjuk is.

A tortilla lapokat mi is elkészítjük, az ehhez való recept:

Elkészítési idő: 60 perc 

Tortilla hozzávalók 6 darabhoz:

2 dl meleg víz, 1 kávéskanál kristálycukor, 2 dkg élesztő vagy 2 kávéskanál porélesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 20 dkg BL 55 liszt, 20 dkg BL 80 liszt, 2 kávéskanál só

Elkészítése:

Egy tálba mérjük az összes hozzávalót, nagyon fontos, hogy a víz meleg legyen de ne forró, majd alaposan összedolgozzuk, megdagasztjuk. Dagasztás után 40 percet kelesztjük. Nem fog a duplájára nőni, hiszen nem túl sok élesztőt használtunk. Ha letelt az idő nagyon jól dolgozható tésztát kapunk, amit 6 gombócra osztunk, majd felgömbölyítjük és pihentetjük 10 percet. Pihentetés után nagyon vékonyra nyújtjuk körülbelül 1-1,5 mm-es kör alakúra. Közben egy tapadásmentes serpenyőt melegítünk fel közepes lángon a gáztűzhelyen és szépen sorban 1-1 percig sütjük mindkét oldalát úgy, hogy semmilyen zsiradékot nem használunk a sütéshez. 

Ha kisültek konyharuhába csomagolva tároljuk őket hűlésig, ez azért fontos, mert a ruha alatt még a saját gőzükben puhulnak meg. Nem törik, könnyen feltekerhető, hajlítható tésztát kapunk. 

Ízlés szerint bármivel tölthetjük zöldségekkel, húsokkal, akár öntetekkel, sonkával, sajttal.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...