Burgonyás kenyér

Elkészítési idő: 130 perc 

Hozzávalók 6 személyre:

10 dkg sótlan, főtt burgonya összetörve, 60 dkg liszt, 4 dl langyos víz, 3 evőkanál étolaj, 1 púpozott evőkanál só, 3 dkg friss élesztő, 2 evőkanál szezámmag (elhagyható)

Elkészítése:

A főtt burgonyát, a lisztet és a sót összekeverjük egy kelesztőtálban, majd a közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és hozzáadjuk az olajat, majd dagasztani kezdjük. Elsőre úgy tűnik lágyabb tésztát kapunk de ez így lesz a jó, 10 perc dagasztás után már kezd a tészta simává válni. Ha a dagasztással kész vagyunk, meleg helyen, kelesztőtálban vagy konyharuhával letakarva kelesztjük kb 40-50 percet.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre helyezzük, és 1/4 részt elveszünk a tésztából, a megmaradt 3/4 részt hosszúkásra formázzuk. Az elvett tésztából díszíthetjük, dekorációkat készíthetünk rá ízlés szerint, bármilyen formájú linzer kiszúrókkal, esetleg derelyevágóval. Ha a díszítéssel kész vagyunk, lespricceljük vízzel, megszórjuk szezámmaggal és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd még 20 percet pihentetjük.

Ez idő alatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, a sütő aljába helyezünk egy lábast vagy egy másik tepsit vízzel félig felöntve, ez fogja biztosítani a gőzös légteret a sütőben. 

Ha bemelegedett a sütő és már gőzöl a víz, akkor behelyezzük a kenyeret és 10 percig 200 fokon sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 180 fokra és így sütjük körülbelül 40 percig. 40 perc után kivesszük a vízzel telített edényt és 10 perc alatt készre, aranybarnára sütjük. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...