Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók a kakaós tésztához:
40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, csipet só, 5 g szódabikarbóna, 6 dkg vaj, 2 dl tej
A krémhez hozzávalók:
5 dkg liszt, 4 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 5 dl tej, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor
Tetejére hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A tésztához a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll.
A kész tésztát 4 egyforma részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen 2 mm vastagságúra nyújtjuk mindegyik lapot. A kinyújtott tészta mérete körülbelül 20 x 30 cm.
A lapokat egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd külön-külön 160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt kisütjük. A kisült lapokat lecsúsztatjuk a tepsiről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell megijedni, ha elsőre nagyon keménynek és száraznak tűnnek a lapok, ez így tökéletes.
A krémhez a lisztet elkeverjük a kristálycukorral és a vaníliacukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, és felöntjük kevés hideg tejjel. Csomómentesre keverjük, a maradék tejet pedig feltesszük forrni.
Amikor forró, egy keveset öntünk a tojásos-lisztes keverékhez, majd visszaöntjük az egészet a forró tejbe, és sűrű krémmé főzzük.
Amikor a krém pudingsűrűségűvé válik, levesszük a tűzről és frissen tartó fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Nagyon fontos, hogy amikor újra dolgozunk vele, a krém közepe is hideg legyen, különben kicsapódik belőle a vaj.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd amikor kifehéredett hozzáadjuk a főzött krémet és a rumot, és jól összekeverjük.
A kész krémet 3 részre osztjuk, és lerétegezzük vele a lapokat. Minden rétegnél alaposan nyomjuk rá a tésztát az előző krémes rétegre. Így nem lesz közöttük levegő és könnyen lehet majd szeletelni. Érdemes a lapokat a rétegezés előtt megkenni egy kevés langyos tejjel, így puha és szépen szeletelhető lesz a desszertünk.
Tetejére gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal és rálocsoljuk.
Az összeállított süteményt célszerű egy éjszakára a hűtőbe rakni. Tálaláskor hosszúkás alakúra vágjuk.