Stolverk szelet

 

Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók a kakaós tésztához:

40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, csipet só, 5 g szódabikarbóna, 6 dkg vaj, 2 dl tej 

A krémhez hozzávalók:

5 dkg liszt, 4 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 5 dl tej, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor

Tetejére hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál étolaj 

Elkészítése:

A tésztához a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll.

A kész tésztát 4 egyforma részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen 2 mm vastagságúra nyújtjuk mindegyik lapot. A kinyújtott tészta mérete körülbelül 20 x 30 cm.

A lapokat egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd külön-külön 160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt kisütjük. A kisült lapokat lecsúsztatjuk a tepsiről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell megijedni, ha elsőre nagyon keménynek és száraznak tűnnek a lapok, ez így tökéletes.

A krémhez a lisztet elkeverjük a kristálycukorral és a vaníliacukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, és felöntjük kevés hideg tejjel. Csomómentesre keverjük, a maradék tejet pedig feltesszük forrni.

Amikor forró, egy keveset öntünk a tojásos-lisztes keverékhez, majd visszaöntjük az egészet a forró tejbe, és sűrű krémmé főzzük.

Amikor a krém pudingsűrűségűvé válik, levesszük a tűzről és frissen tartó fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Nagyon fontos, hogy amikor újra dolgozunk vele, a krém közepe is hideg legyen, különben kicsapódik belőle a vaj.

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd amikor kifehéredett hozzáadjuk a főzött krémet és a rumot, és jól összekeverjük.

A kész krémet 3 részre osztjuk, és lerétegezzük vele a lapokat. Minden rétegnél alaposan nyomjuk rá a tésztát az előző krémes rétegre. Így nem lesz közöttük levegő és könnyen lehet majd szeletelni. Érdemes a lapokat a rétegezés előtt megkenni egy kevés langyos tejjel, így puha és szépen szeletelhető lesz a desszertünk. 

Tetejére gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal és rálocsoljuk.

Az összeállított süteményt célszerű egy éjszakára a hűtőbe rakni. Tálaláskor hosszúkás alakúra vágjuk. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...