Leopárd mintás kalács

 

Elkészítési idő: 2 óra 

A sütőforma mérete: 30 x 10 x 7 cm

Hozzávalók 4 személyre:

3 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor az élesztős tejhez, 3 dkg élesztő, 3 dkg olvasztott margarin, 2 dkg olvasztott fehér zsír, 60 dkg liszt, 2 db tojássárgája, 1 csipet só, 3 evőkanál kristálycukor, 0,5 teáskanál vanília esszencia, továbbá...

Hozzávalók a világosabb kakaós tésztához:

1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1-2 evőkanál tej, a 

Hozzávalók a sötétebb kakaós tésztához:

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2-3 evőkanál tej

Elkészítése: 

Felfuttatjuk az élesztőt cukrozott, langyos tejben körülbelül 10 perc alatt.

Az olvasztott zsírt és a margarint egy tálba vagy egy dagasztógép üstjébe helyezzük, hozzáadjuk az élesztős tejet, majd a többi száraz hozzávalót. Megdagasztjuk a tésztát és 2 egyenlő részre osztjuk, ebből az egyik tészta darabot kelesztőtálba félretesszük, ez lesz a színtelen tészta.

A másik felét ismét megfelezzük, és az egyikbe beledolgozzuk a világosabb tejjel elkevert kakaóport, a másikba pedig a sötétebbet. Ezeket külön-külön kelesztőtálba tesszük és megkelesztjük. A világosabb kakaós tésztából 8 egyforma gombócot formázunk és körülbelül 15-20 cm-es hengereket sodrunk belőle. A sötétebb kakaós tésztából szintén 8 egyenlő darabot készítünk és ezeket viszont már vékony, ovális alakúra nyújtjuk, szintén 15-20 cm-re. Erre az ovális sötétebb tésztára ráhelyezzük a világos kakaós hengereket és együtt feltekerjük. A színezetlen tésztánkat megint csak 8 egyenlő gombócra formázzuk és ezeket is kinyújtjuk vékony, ovális alakúra és beletekerjük a kakaós hengereket, amit előzőleg elkészítettünk.

Amikor mindegyikkel készen vagyunk mégegyszer megsodorjuk, hogy körülbelül 20 cm hosszúságúak legyenek. Egy sütőformát kibélelünk szilikonos sütőpapírral és a tészta hengereket egymásra helyezzük. Lehetőleg 3 db alulra, 3 db a tetejére és végül 2 db a legtetejére, letakarjuk és 1 órán át kelesztjük. 

A sütőt előmelegítjük 170 fokra, behelyezzük a kalácsot egy rácsra és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha szükséges alufóliával letakarjuk, hogy a teteje ne égjen meg. Miután megsült kivesszük a formából, leválasztjuk a sütőpapírról és szeletelés előtt teljesen kihűtjük.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...