Sós kréker


Elkészítési idő: 40 perc 

Hozzávalók 4 személyre, körülbelül 30 darab krékerhez (méret függően):

30 dkg vaj, 40 dkg liszt, 20 dkg reszelt trappista sajt, 2 db tojás, 2 evőkanál natúr joghurt (helyettesítő tejföllel vagy kefírrel), 2 kávéskanál só

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd folpakkba csomagolva hűtőbe helyezzük 10 percre. Addig előkészítjük az eszközöket, amelyekkel formázzuk a krékereket. Derelyevágó, esetleg ennek hiányában pizzavágó de tökéletesen megfelel egy éles kés is, díszítőcsövek különböző méretekben, szívószál. Ha letelt az idő, kivesszük a tésztát a hűtőből és kinyújtjuk. Ha vastagabbra nyújtjuk a tésztát akkor puhább, ha vékonyabbra nyújtjuk, akkor ropogósabb krékereket kapunk sütés után. Ha kinyújtottuk az egész tésztát, akkor csak a fantáziánk szabhat határt. Derelyevágó segítségével háromszög alakokat vágunk ki a tésztából, tetszőleges nagyságúakat és nagyjából egyforma méretűeket, majd a díszítőcsövek vastagabb kerek végeivel, valamint szívószállal lyukakat szúrunk ki a tésztából, mintha egy sajt szelet lenne. A másik formázási lehetőség a négyzetekre vágott tészta, amiből szintén szívószál segítségével lyukakat szúrunk ki. Ha elkészültek a krékerek, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Fontos, hogy nem kenjük le a tetejüket semmivel, szaggatás után azonnal süthetőek!

A gyerekek nagyon szeretik készíteni és még jobban enni, úgyhogy őket is bevonhatjuk ebbe a kis kreatív munkába, hiszen egyszerűen és gyorsan elkészíthető mókát varázsolhatunk a konyhánkba.

Partykra, gyerekzsúrokra vagy csak a hétköznapokban egy tea vagy kávé mellé tökéletes választás. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...