Cirokra tekert kelt kalács


A cirkos kalács hasonló, szinte úgy lehetne jellemezni, mintha mini kürtőskalács lenne, kelt tésztából készül és kedvünkre ízesíthetjük, cukros fahéjjal, cukros dióval, cukros kókuszreszelékkel, jégcukorral és bármivel, amivel csak szeretnénk. A nevét arról kapta hogy egy vastagabb cirokra, amely valójában egy vastag kukoricaszár, arra tekerjük fel a tésztát és így sütjük ki. Nagyon régi hagyomány, még nagyanyáinktól maradt ránk. A cirok többször felhasználható, alapos tisztítás után tárolhatjuk.


Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók 4-6 személyre:

60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 5 dkg margarin, 5 dkg zsír, 3 dl tej, 3 tojássárgája

A tetejére: 10 dkg durvára vágott dió, 15 dkg kristálycukor, 1 db felvert tojás 

Elkészítése:

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, a lisztet tálba öntjük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a cukrot, majd közepébe mélyedést készítünk amibe beleöntjük a felfutott élesztőt betakarjuk liszttel, hozzáadjuk a tojások sárgáját és alaposan kidagasztjuk. Amikor már szép hólyagos a tésztánk konyharuhával letakarjuk, és legalább 30 percet kelesztjük.

Ameddig kel a tészta a diót durvára összetörjük és elkeverjük kristálycukorral.

A cirokszárakat (kukoricaszárakat) enyhén bekenjük zsírral.

Ha megkelt a tészta lisztezett felületre helyezzük, kinyújtjuk és 2 cm-es csíkokat vágunk belőle, majd a cirokszárakra szorosan feltekerjük úgy, hogy teljesen betakarja. A felvert tojással lekenjük, beleforgatjuk a cukros dióba, és sütőpapírral kibélelt tepsibe, egymás mellé sorakoztatjuk.

A tepsiben is kelni hagyjuk 20 percet, majd előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Még melegen kitoljuk belőle a cirok rudakat, hogy ne izzadjon bele a cirok és hűlés után tálaljuk.



Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...