Sajtos, túrós pogácsa


Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók 50-55 db pogácsához:

50 dkg liszt, 6 dkg vaj, 6 dkg zsír, 2 egész tojás és 1 db tojássárgája, 25 dkg túró, 2-2,5 teáskanál só (ízlés szerint), 3 dkg élesztő, 15 dkg tejföl, tetejére 1 db felvert tojás és 5 dkg reszelt trappista sajt 

Elkészítése: 

Egy kelesztőtálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat, a zsírt és alaposan elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, az élesztőt nem kell felfuttatni csak belemorzsoljuk. Alaposan kidagasztjuk a tésztát és lefedett kelesztőtálban hűtőbe helyezzük 1 órára. Ha letelt az idő kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen 3 cm vastagságúra nyújtjuk, egy éles késsel átlósan megcsíkozzuk a tetejét és tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és letakarva 30 percet pihentetjük. Pihentetés után felvert tojással lekenjük a tetejüket, ízlés szerint megszórjuk sajttal, de el is hagyható. Előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük és langyosra hűtve tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...