Képviselőfánk, ekler fánk, profiterol


Az égetett tészta a konyhaművészet egyik legnehezebben elkészíthető tésztája. Nagyban elkülönül az ismert tésztaféléktől, mint például a kevert, a gyúrt, a kelt és az omlós tésztáktól. Nem könnyű elkészíteni még egy haladó, gyakran sütögető háziasszonynak is feladja a leckét de mi segítünk, minden apró részletben, hogy akár elsőre is sikerüljön meglepni vele a Családot.

Ami elsőre a legfontosabb, hogy minden egyes alapanyagot ki kell mérni pontosan, hiszen ennél a tésztánál az egyensúly a leglényegesebb. A hozzávalókból ugyanannyi mennyiségű alapanyagot mérünk ki. Tehát például, ha a liszt 10 dkg, akkor akkor a víznek, a zsiradéknak és a tojásnak is 10 dkg-nak kell lennie. Az ízesítő szerekből, azaz a cukorból és a sóból is ugyanannyit kell hozzáadni.


A tojás hozzáadásánál az is nagyon fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, így amikor a langyos tésztához keverjük nem lesz túl nagy a hőmérséklet különbség és továbbá nagyon fontos, hogy egyesével adagoljuk hozzá. A zsiradék, amit használunk az lehet állati eredetű zsír, lehet vaj, margarin és lehet olaj is, lényeg hogy ugyanannyi kerüljön bele mint a többi hozzávalóból.

A cukor és a só pedig egyenlő arányban azért kell a tésztába, hogy szép aranybarna színt kapjon a sütés során.

Ha ezzel a recepttel készítjük el az első égetett tésztánkat, hatalmas lesz a siker, íme a hozzávalók 20-25 darabhoz, amiből készíthetünk vegyesen is (képviselőfánk, ekler fánk, profiterol)

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók 6-8 személyre:

2 dl étolaj, 2 dl hideg víz, 20 dkg finomliszt, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 6 egész tojás 

Elkészítése:

A vizet, az olajat, a sót és a cukrot egy lábasba adagoljuk és felforraljuk, ha már forrásban van, hozzáadjuk a lisztet és addig kevergetjük, amíg a kapott tészta elválik az edény falától, ha picit megpirul az nem okoz problémát. Ha készen vagyunk, akkor egy másik, lehetőleg hideg edénybe helyezzük át a tésztát és langyosra hűtjük, majd a tojásokat egyenként belekeverjük a masszába.

Ha képviselő fánkokat szeretnénk készíteni, akkor habzsákba töltjük a tésztát és tetszőleges formára, nagyságúra halmozzuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 

Az ekler fánkhoz babapiskóta alakú formákat kell halmozni. 

Profiterol esetében egészen kicsi kis halmokat nyomunk de egy evőkanál segítségével is ki lehet alakítani mindhárom formát. Arra figyeljünk, hogy a halmok ne legyenek közel egymáshoz, mivel sütés közben emelkedni fog a térfogatuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 25 percig így sütjük, ami nagyon fontos, hogy a sütési időben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert akkor össze fog esni a tészta!!! 25 perc sütés után, csökkentjük a hőfokot 160 fokra és így sütjük még 20 percet. 45-50 perc után, úgy ellenőrizzük, hogy megsült-e, hogy egy kanállal megkocogtatjuk a tésztát, ha kopogó hangja van, akkor elkészült.

A töltés előtt mindig meg kell várni, hogy teljesen kihűljön a tészta. A jól sikerült égetett tészta belül levegős, üreges lesz, így könnyen megtölthetjük különböző ízű krémekkel.

Vanília krém elkészítése:

5 db egész tojás, 15 dkg porcukor , 8 dkg liszt, 5 dl tej, 2 kávéskanál vanília aroma vagy paszta, tetejére 3 dl habtejszín 

A vanília krém elkészítése:

Egy tálban a tojássárgákat jól kikeverjük 15 dkg cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és 1,5 dl hideg tejet.

Egy lábasban felforraljuk a maradék tejet a vanília aromával és a lisztes keverékhez öntjük. Folyamatos kevergetéssel besűrítjük, de nem forraljuk fel, mert a tojás miatt darabos lenne a krém. Ha levettük a tűzről, akkor óvatosan, kanalanként hozzákeverjük a tojáshabot is és kihűtjük. Amíg hűl a vaníliakrém felverjük a habtejszínt. Ha mindkét töltelék kész, akkor tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákokba töltjük őket külön-külön. A fánkok tetejét óvatosan levágjuk, mindegyik fánkba krémet nyomunk, majd habbal díszítjük. Ráhelyezzük a töltelék tetejére a tészta kalapokat, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

A profiterolt, úgy töltjük meg, hogy a fánk aljába lyukat szúrunk, a lyukba helyezzük a díszítőcsővel ellátott habzsákot és ameddig a tészta engedi megtöltjük krémmel. 

Az ekler fánkot úgy készítjük, hogy ketté vágjuk a tésztát, megtöltjük a krémmel, krém tetejére felvert habtejszínt nyomunk, majd a tetejét csokival lecsorgatjuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...