A gyros (gírosz) mindennapos étkezési kultúránk részévé vált. Ha gyors és egyszerű megoldást keresünk akkor itt egy nagyon finom recept, ugyanis a gyrost nem csak pitában, hanem egy tányéron, ízlésesen elrendezve is elkészíthetjük otthonunkban, így is ugyanolyan finom szaftos.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, ízlés szerint só, bors, 50 dkg csirkemell, 3,5 dl joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olívaolaj, saláta, lila káposzta, paradicsom, uborka, lila hagyma
Hozzávalók a gyros fűszerkeverékhez:
1,5 evőkanál só, 0,5 evőkanál pirospaprika, 2 teáskanál bors, 1 evőkanál szárított petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szárított oregánó, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál római kömény, 1 kávéskanál ánizsmag, 1 kávéskanál édeskömény mag.
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, hosszúkás szeletekre vágjuk, majd 3 evőkanál olívaolajba forgatjuk, sózzuk, borsozzuk és egy tetszőleges tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. A csirkemellet feldaraboljuk és 10 percet pároljuk sós vízben, hogy jól megpuhuljon, majd mikor ezzel készen vagyunk leöntjük róla vizet, beletesszük egy serpenyőbe, megszórjuk a gyros fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 3 evőkanál olívaolajjal, majd alaposan összeforgatjuk és készre sütjük körülbelül 20 perc alatt.
Amíg a hús sül elkészítjük a szószt, a joghurtot ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is, alaposan összekeverjük és fogyasztásig a hűtőbe helyezzük.
Ha megsült a burgonya is és a hús is akkor csíkokra vágott salátával, lila káposztával, felszeletelt paradicsommal, felszeletelt lila hagymával és a fokhagymás szósszal és tálaljuk.