Mézeskalács

 


Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók a tésztához 25-30 db-hoz:

38 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 12 dkg margarin, 3 evőkanál méz, 1 db egész tojás, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, csipet só 

Elkészítése:

Egy lábasban a vajat, a mézet melegíteni kezdjük, majd hozzáadjuk a tojást és folyamatosan kevergetjük, vigyázva, hogy ne melegítsük túl, tehát ha látjuk, hogy már egyneművé válik, akkor elzárjuk alatta a lángot. Semmiképp ne legyen forró, ha mégis, akkor langyosra hűtjük. A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük és hozzáöntjük a folyékony masszát. Nagyon alaposan összegyúrjuk és 30 percre fóliába csomagolva hűtőbe helyezzük pihenni.

A pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, körülbelül 3-4 mm vastagságúra. Elővesszük a karácsonyi mintájú kiszúró formáinkat és kiszaggatjuk őket. 

Ha készen vagyunk a sütőpapírt óvatosan áttesszük a tepsire és 175 fokos előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük őket, amíg szép aranybarna színt kapunk. Majd kihűtjük de addig elkészítjük az írókát és a terülő mázat.

Az íróka hozzávalói:

1 db tojásfehérje, 25 dkg átszitált porcukor, 1 csipet só, 2 csepp 10%-os ecet, 1 teáskanál kukorica keményítő, 1,5 kávéskanál hideg víz 

Az íróka elkészítése:

A tojásfehérjét egy tálba öntjük és addig verjük robotgéppel, amíg jó kemény habot nem kapunk. A porcukrot, a keményítőt és a csipet sót összekeverjük és kisebb adagokban hozzáadjuk miközben folyamatosan verjük. Akkor jó már a máz, ha már tejföl állagú. A végén hozzácsepegtetjük az ecetet és a vizet majd óvatosan mégegyszer átforgatjuk.

A terülő máz elkészítése: 

Az íróka mennyiségét megfelezzük és még 1 kávéskanál vizet adagolunk hozzá közben ellenőrizzük a kávéskanál segítségével, hogy a máz már folyósabb-e, illetve terülő-e, úgy, hogy húzunk egy csíkot középen és ha már gyorsan eltűnik a csík, akkor jól terül és tökéletesen dolgoztunk.

Ha kész vagyunk mindennel jöhet a díszítés ízlés és tetszés szerint, akár színezni is lehet a mázat, akinek úgy tetszik.

Omlós margaréta linzerek

Hozzávalók 25 db linzerhez: 30 dkg liszt, 20 dkg kemény margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 citrom leve és reszelt héja,...