Édesanyám mézes puszedlije

Édesanyám mézes puszedlije, az az igazi finom, illatos, pihe-puha puszedli, ami sohasem maradhatna el nálunk a karácsonyi asztalról, szinte kötelező sütemény ezen az ünnepen, ami ráadásul nem csak finom, hanem rendkívül mutatós is. Nem kell vele várni, hiszen rögtön puha, omlós lesz és így azonnal fogyasztható. Ezt a tökéletes receptet most szeretném itt megosztani, hogy mások konyháját is beillatozza ez a karácsonyi csoda.


Elkészítési idő: 12-13 óra 

Hozzávalók 45-50 darabhoz: 

70 dkg liszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál ánizs, 20 dkg méz, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1,5 dl tej, 4 db tojássárgája 

A máz hozzávalói:

4 db tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 2 teáskanál 10%-os ecet 

Elkészítése: 

Egy keverőtálban a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket keverjük össze. A mézet ha szükséges felolvasztjuk, majd a cukorral és a vajjal felverjük habosra, ha már habos az állaga felöntjük tejjel és belekeverjük a tojások sárgáját is.

A száraz és a folyékony hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap kivesszük a hűtőből és még hidegen 30 grammos kis golyókat formázunk a tésztából, majd egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra és körülbelül 15-17 perc alatt aranybarnára sütjük. 

A máz elkészítése:

A tojásfehérjéket a porcukorral lágy masszává keverjük, nem kell keményre felverni és a végén hozzáadjuk az ecetet. Az ecet azt a célt szolgálja, hogy a máz hamarabb szárad rá a puszedlikre és szép fényes lesz tőle.

Ha kihűltek a puszedlik, akkor belemártjuk őket a mázba, visszahelyezzük a sütőpapíros tepsire és szobahőmérsékleten megszárítjuk 5-10 perc alatt és már tálalhatjuk is.

Churros (spanyol fánk)

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók a tésztához 4-6 személyre: 2,5 dl hideg víz, 1 csapott mokkáskanál só, 1 púpozott evőkanál kristálycukor,...