Mézes torta

Mézes torta, amely csupa-csupa méz, a fondantból készült méhecskék és a fehér csokoládéból készült burkolat együttesen fenomenális ízharmónia.

Hozzávalók a mézes piskótához:

10 dkg puha vaj, 10 dkg kristálycukor, 2 egész tojás, 2 teáskanál vanília kivonat, 30 dkg liszt, 1 evőkanál sütőpor, 2 dl natúr joghurt, 1,5 dl tej, 2 evőkanál méz

Hozzávalók a mézes krémhez:

10 dkg puha vaj, 10 dkg krémsajt, 2 teáskanál vanília kivonat, 6 dkg porcukor, 5 evőkanál méz

A díszítéshez hozzávalók: 2 evőkanál méz, 20 dkg csokoládé, sárga ételszínező, csomagoláshoz használt pukkasztható nylon fólia 

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, kivajazzuk és kilisztezzük a tortaformát, egy 20 cm-es kerek tortaformára lesz szükségünk.

Elkeverjük a vajat és a cukrot közepes fokozaton, körülbelül 4 percig, amíg habos és világos színe nem lesz, majd hozzáadjuk a tojásokat egyesével és belekeverjük a vaníliát, majd a mézet.

Beleszitáljuk egy másik tálba a lisztet, a sütőport összekeverjük, majd az előzőleg elkészített masszát hozzáadjuk.

Ha simára kevertük a tésztánkat, akkor két részre osztjuk, az egyik adagot az előkészített tortaformába öntjük, behelyezzük az előmelegített sütőbe és 25 perc alatt készre sütjük, a másik adagot addig letakarva hűvös helyre tesszük, majd ha az első tészta kisült, ugyanígy járunk el a másik adagnál is. 

A krémhez kikeverjük a vajat és a krémsajtot, amíg sima nem lesz, hozzáadjuk a vaníliát, majd a porcukrot és keverjük még legalább 1 percig.

Ezután keverjük bele a mézet és addig keverjük, amíg habos és krémes nem lesz.

A torta összeállítását csak akkor kezdjük el, ha a piskóta teljesen kihűlt.

Vágjuk ketté mindkét lapot, tegyünk egy lapot a tálcánkra, kenjük meg ízlés szerint mézzel majd kenjük meg vastagon a krémmel és fedjük be egy újabb lappal.

Így járunk el a rétegezéssel az utolsó lapig, a tetejére kisebb adag krémet kenjünk, a maradék krémmel kenjük körbe a torta oldalát, először csak vékonyan, hogy befedjük a piskótát.

Tegyük 10 percre hűtőbe, majd vonjuk be a maradék krémmel a tortát.

Amíg készül a dekoráció, tegyük hűtőbe.

Vágjunk le a pukkantós nylon fóliából annyit, amennyi körbeéri a tortánkat.

A csokoládét felolvasztjuk gőz fölött, majd színezzük.

Leterítjük fóliát és egy spatula segítségével elsimítjuk rajta a sárga csokoládét, olyan vastagon kenjük el, hogy épp befedje a levegőbuborékokat és nem kell, hogy szabályos legyen a széle, Hagyjuk kicsit száradni, majd betesszük a hűtőbe 20 percre, amikor már nem folyékony, van annyi tartása, hogy fel tudjuk emelni , egyszerűen tekerjük a torta köré és kicsit nyomkodjuk rá körbe, majd óvatosan húzzuk le róla a fóliát és letört csokoládé darabokkal díszíthetjük a torta tetejét, tálalás előtt és csurgathatunk rá mézet is, fondantból méhecskékkel díszíthetjük. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...