Mákosguba torta


Elkészítési idő: 4 óra 

A tészta hozzávalói:

15 db száraz kifli, 15 dkg darált mák, 1 l tej, 3 db tojássárgája, 1 vaníliás cukor, 8 dkg kristálycukor, 8 dkg vaj

A krém hozzávalói: 

0,5 l tej, 3 db tojássárgája, 1 vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás pudingpor 

A tészta elkészítése: 

A kifliket felkarikázzuk és egy tálba tesszük. 8dl tejet a vajjal felforraljuk, a maradék tejjel a tojássárgákat a cukrokat elkeverjük és folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró tejhez. Lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik, majd ráöntjük a kiflikre a masszát, beleszórjuk a mákot és alaposan összeforgatjuk. Egy 24 cm-es tortaformát jól kikenünk vajjal és beleöntjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük és 160 fokon 30 perc alatt készre sütjük, kivesszük a torta karikából, hogy jól kihűljön.

A krém elkészítése: 

A tojások sárgáját a cukrokkal, a pudingporral és 1,5 dl tejjel elkeverjük, a maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük és lassú tűzön sűrűre főzzük. A kihűlt tésztát a tortakarikába visszahelyezzük és a krémet a tészta tetejére simítjuk, 2 órára hűtőbe helyezzük.

A hab hozzávalói és elkészítése:

15 dkg tojásfehérje, 15 dkg kristálycukor. A cukrot és a tojásfehérjét összeöntjük és gőz fölött körülbelül 60 fokig melegítjük, akkor jó már, amikor a cukor elolvadt és jó csípősnek érezzük, ha belenyúlunk az ujjunkkal. Habverő vagy robotgép segítségével teljesen kihűlésig felverjük, amíg jó kemény habot nem kapunk. Amikor kész, díszítő csöveket teszünk habzsákba és tetszés szerint mintákat nyomunk a tetejére. Szakácsfáklyával díszítjük, karamellizáljuk a habot.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...