Máglyarakás

 

Elkészítési idő: 60 perc 

Hozzávalók 4-6 személyre, 25 x 35 cm-es tepsihez:

10 db szikkadt kifli, 7,5 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 6 db tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg alma, 5 dkg margarin, 3 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 10 dkg baracklekvár, 10 dkg darált dió, 5 dkg porcukor

Elkészítése:

A kifliket felkarikázzuk, a tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, majd amikor már langyosra hűlt ráöntjük a kifli karikákra és állni hagyjuk.

A tojásokat ketté választjuk és a tojássárgájákat a 15 dkg cukorral habverő segítségével habosra felverjük és hozzákeverjük a kiflikhez.

Az almákat meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk, majd egy lábasban felolvasztjuk a margarint, az almát a cukorral és a fahéjjal együtt puhára pároljuk, majd langyosra hűtjük.

A tepsit kikenjük margarinnal és a kiflis massza felét beleigazítjuk a tepsibe, azon eloszlatjuk a párolt almát, azt megkenjük baracklekvárral, megszórjuk dióval és ráigazítjuk a kiflis massza másik felét.

Előmelegített sütőbe helyezzük és 180 fokon 30 percig sütjük. Amíg sül elkészítjük a tojásfehérjés habot.

A 6 db tojásfehérjét habverő segítségével félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a citromlevet, kisebb adagokban a porcukrot és jó kemény habbá verjük. 30 perc után kivesszük a süteményt és a habot a kiflikre kanalazzuk, majd visszahelyezzük a sütőbe és addig sütjük amíg a hab aranybarna színt kap. Kihűtjük és kockákra szeletelve tálaljuk.

Tipp: a habot a tetején szakácsfáklyával gyönyörűen karamellizálhatjuk, úgy még finomabb és látványosabb lesz a süteményünk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...