Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók a tésztához:
6 db tojás, csipet só, 25 dkg cukor, 0,5 dl víz, 10 dkg dió, 10 dkg liszt, fél csomag sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, 20 dkg porcukor (ízlés szerint tegyen bele mindenki), 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg dió (lehet többet és kevesebbet is, előtte meg lehet pirítani és csak utána ledarálni), rum vagy rumaroma ízlés szerint.
Elkészítése:
A tésztához a sütőt bemelegítjük 160 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá felverjük.
A tojássárgákat a cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig verjük és belekeverjük a vizet. A diót egy kicsit megpirítjuk, így intenzívebb lesz az íze. A diót, a lisztet, a sütőport elvegyítjük, majd a három alkotóelemet óvatosan, kézi habverővel összekeverjük.
Sütőpapírral vagy vajjal és liszttel kibélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig sütjük 160 fokon, félidőben csökkentjük a hőfokot. Amikor kész kiborítjuk a tepsiből nedves konyharuhára téve feltekerjük és úgy hagyjuk kihűlni.
A krémhez először a tejszínt felverjük pici cukorral és a habfixálóval, majd beleforgatjuk a mascarponét, a cukrot, a diót és a rumot. A tésztát kitekerjük és megkenjük a krémmel. Ha marad krém, kívülre is kenhetünk és cukros darált dióval megszórhatjuk, esetleg egész dióval díszíthetjük.