18 dkg liszt, 10 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 db citrom (reszelt héja), 2 db tojás, 1 dl étolaj, 1 dl tej
Hozzávalók a ribizliszószhoz:
35 dkg ribizli, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál citromlé, 50 ml víz
Hozzávalók a krémhez:
3 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 25 dkg mascarpone
Hozzávalók a díszítéshez:
ribizliszósz és ribizli
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 20 cm-es, kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk. A tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük és alaposan összekeverjük, majd a formába simítjuk, és körülbelül 35 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Rácsra borítva kihűtjük, majd félbe elvágjuk.
A ribizliszósz hozzávalóit sűrű állagúra összefőzzük, majd egy szitán átpasszírozzuk.
A tejben megfőzzük a pudingot a cukorral és ha kihűlt, kihabosítjuk a mascarponéval.
Az egyik tésztalapot visszahelyezzük a formába, rákenjük a krémet, befedjük a másik tésztalappal és a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A zselatint elkeverjük a vízzel, megvárjuk még megduzzad, ezután folyósra melegítjük és összekeverjük a ribizliszósszal, majd a torta tetejére öntjük. A tortát ezután néhány órára visszatesszük a hűtőbe dermedni, majd ribizlivel díszítjük.