Húsvéti mákos krémes


Elkészítési idő: 4 óra 

A tepsi mérete: 25 x 35 cm

Hozzávalók a piskóta tésztához: 

2 db egész tojás, 8 db tojássárgája, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, 2 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a mákkal szórt tésztához:

8 db tojásfehérje, 20 dkg cukor , 15 dkg liszt, 3 evőkanál mák, 1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

7,5 dl 30 %-os habtejszín, 2,5 dl málnaszörp, 1 csomag étkezési zselatin

Elkészítése:

Egy 25x35 cm-es tepsit formát kibélelünk sütőpapírral és a sütőt 160 fokra előmelegítjük.

A piskóta és a mákos sütemény minden hozzávalója szobahőmérsékletű legyen.

A piskóta tészta elkészítése: 

A 2 egész tojást és a tojássárgákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot. Robotgép segítségével a legnagyobb fokozaton felverjük körülbelül 5-6 percig. Ha ezzel kész vagyunk a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk és óvatosan de alaposan összedolgozzuk. A tésztát elsimítjuk a tepsiben és a sütőbe helyezzük, majd 25-30 alatt készre sütjük. Ha kihűlt a tészta kettévágjuk.

A mákkal szórt tészta elkészítése: 

A tojásfehérjéket egy tálba tesszük és robotgéppel elkezdjük felverni majd 3 részletben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. A mákot, a sütőport és a lisztet összekeverjük és beleszitáljuk a habba, óvatosan spatulával elkeverjük. A tésztát belesimítjuk a tepsibe és körülbelül 35-40 percig sütjük 160 fokra előmelegített sütőben.

A krém elkészítése: 

A zselatint megduzzatjuk hideg vízben 10 percig.

A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, ezután hozzáadjuk a málnaszörpöt, a felduzzasztott zselatint a mikróban felolvasztjuk és a három hozzávalót alaposan összekeverjük.

A sütemény összeállítása: 

Az első réteg piskótát megkenjük a krém felével, majd rátesszük a mákos piskótát, erre kerül a másik adag krém és legvégül a piskóta ez lesz a teteje. 2 órára hűtőbe helyezzük, majd szeleteljük, tálalás előtt porcukorral megszórjuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...