Az egyik legkedveltebb ünnepi sütemény a kozáksapka, kitűnő választás főleg a téli, adventi időszakban. Nagyon krémes, csokoládés, kókuszos sütemény.
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók a tésztához:
6 db tojás, 3 evőkanál víz, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 0,5 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor
Hozzávalók a krémhez:
6 dl tej, 6 evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 1 teáskanál vanília aroma,25 dkg margarin
Hozzávalók a tetejére és az oldalára:
15 dkg étcsokoládé, díszítő cukor, 1 evőkanál étolaj, 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A tepsi mérete 34 x 24 cm
Az egész tojásokat a cukorral és a vízzel alaposan, habosra felverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverjük majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 170 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Amíg hűtjük a piskótát elkészítjük a krémet úgy, hogy a lisztet a cukorral elkeverjük, hozzáöntjük a tejet és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük lassú tűzön. Ha kihűlt a krém, hozzáadjuk a margarint és alaposan kikeverjük.
A kihűlt piskótát egy pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, majd kettévágjuk, az egyik felét megkenjük és ráhelyezzük a másikat, az oldalát is körbe kenjük krémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét az étolajjal és a tetejüket bevonjuk vele egy kiskanál vagy egy nyomózsák segítségével, majd díszíthetjük tetszőleges cukorkákkal, legalább 1 órára hűtőbe helyezzük dermedni és tálaljuk.
Tipp: a maradék piskótából készíthetünk kókuszgolyót, pohárdesszerteket, esetleg kisebb adag somlói galuskát.