Kozáksapka


Az egyik legkedveltebb ünnepi sütemény a kozáksapka, kitűnő választás főleg a téli, adventi időszakban. Nagyon krémes, csokoládés, kókuszos sütemény. 

Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók a tésztához:

6 db tojás, 3 evőkanál víz, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 0,5 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor

Hozzávalók a krémhez:

6 dl tej, 6 evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 1 teáskanál vanília aroma,25 dkg margarin

Hozzávalók a tetejére és az oldalára:

15 dkg étcsokoládé, díszítő cukor, 1 evőkanál étolaj, 20 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

A tepsi mérete 34 x 24 cm

Az egész tojásokat a cukorral és a vízzel alaposan, habosra felverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverjük majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 170 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Amíg hűtjük a piskótát elkészítjük a krémet úgy, hogy a lisztet a cukorral elkeverjük, hozzáöntjük a tejet és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük lassú tűzön. Ha kihűlt a krém, hozzáadjuk a margarint és alaposan kikeverjük.

A kihűlt piskótát egy pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, majd kettévágjuk, az egyik felét megkenjük és ráhelyezzük a másikat, az oldalát is körbe kenjük krémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét az étolajjal és a tetejüket bevonjuk vele egy kiskanál vagy egy nyomózsák segítségével, majd díszíthetjük tetszőleges cukorkákkal, legalább 1 órára hűtőbe helyezzük dermedni és tálaljuk.

Tipp: a maradék piskótából készíthetünk kókuszgolyót, pohárdesszerteket, esetleg kisebb adag somlói galuskát.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...