Madártej

Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók 4 személyre:

8 db egész tojás, 5 evőkanál cukor, 2 liter tej, 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A klasszikus madártej elkészítéséhez kettéválasztjuk a tojásokat.

A tojásfehérjékből 1 csipet sóval kemény habot készítünk.

Tűzálló edényben tejet forrósítunk, de nem forraljuk fel. A tojásfehérjéből kanállal galuskákat szaggatunk. A forró tejben néhány perc alatt kifőzzük őket, majd leszűrjük és tányérra tesszük.

A 2 liter tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. Közben a tojássárgákat 5 evőkanál cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadunk egy keveset a langyos tejből, és simára keverjük.

A tojássárgás krémet a vaníliás tejhez öntjük, és lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Tálba öntjük a madártejet belehelyezzük a kifőtt tojáshab-galuskákat, és lehűtjük.

Az elkészült madártejet ízlés szerint díszítjük.

Szalagos farsangi fánk

Elkészítési idő: 1,5 óra  Hozzávalók 25-30 darab fánkhoz: 70 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg margarin, ...