Elkészítési idő: 2-3 órára tehető
Hozzávalók 4 személyre:
4 db perzselt sertésköröm, 1 nagyobb füstölt csülök, 0,5 kg pucolt, aprított vöröshagyma, 1 kisebb db paprika, 1 db kisebb paradicsom, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, ízlés szerint só, 3 evőkanál sertészsír
Elkészítése:
A megadott mennyiségű zsiradékon megpároljuk az aprított vöröshagymát pár percig, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, majd beletesszük a feldarabolt perzselt körmöket és fedő alatt, kis lángon főzzük. Közben figyeljük és ha szükséges pótoljuk az elfőtt vizet és gyakran megkeverjük, nehogy leégjen. Körülbelül 40 perc főzés után hozzáadjuk a felkockázott csülköt, a paradicsomot, a paprikát, sózzuk ízlés szerint majd felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, így főzzük tovább. Ha már ki lehet húzni a csontot a körömből és a csülök is puhára főtt, akkor levesszük a tűzről. Főtt burgonyával, friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
Tipp: érdemes perzselt sertéskörmöt és füstölt csülköt vásárolni, sokkal ízletesebb ízvilágot nyújt a pörköltnek. Nyáron természetesen bográcsban is elkészíthetjük, hiszen úgy még finomabb.
Tipp: főzés előtt érdemes odafigyelni, hogy a füstölt csülök sózott-e, mert akkor fűszerezéskor esetleg elhagyható a só.