Körömpörkölt csülökkel II.

Elkészítési idő: 2-3 órára tehető

Hozzávalók 4 személyre:

4 db perzselt sertésköröm, 1 nagyobb füstölt csülök, 0,5 kg pucolt, aprított vöröshagyma, 1 kisebb db paprika, 1 db kisebb paradicsom, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, ízlés szerint só, 3 evőkanál sertészsír

Elkészítése:

A megadott mennyiségű zsiradékon megpároljuk az aprított vöröshagymát pár percig, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, majd beletesszük a feldarabolt perzselt körmöket és fedő alatt, kis lángon főzzük. Közben figyeljük és ha szükséges pótoljuk az elfőtt vizet és gyakran megkeverjük, nehogy leégjen. Körülbelül 40 perc főzés után hozzáadjuk a felkockázott csülköt, a paradicsomot, a paprikát, sózzuk ízlés szerint majd felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, így főzzük tovább. Ha már ki lehet húzni a csontot a körömből és a csülök is puhára főtt, akkor levesszük a tűzről. Főtt burgonyával, friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Tipp: érdemes perzselt sertéskörmöt és füstölt csülköt vásárolni, sokkal ízletesebb ízvilágot nyújt a pörköltnek. Nyáron természetesen bográcsban is elkészíthetjük, hiszen úgy még finomabb.

Tipp: főzés előtt érdemes odafigyelni, hogy a füstölt csülök sózott-e, mert akkor fűszerezéskor esetleg elhagyható a só.

Szalagos farsangi fánk

Elkészítési idő: 1,5 óra  Hozzávalók 25-30 darab fánkhoz: 70 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg margarin, ...