Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 6 személyre:
75 dkg liszt, 3 evőkanál olaj, 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 4 dkg friss élesztő, 2,5 dl joghurt, 3 dl langyos víz, 1 liter olaj a sütéshez, ízlés szerint tejföl, ízlés szerint trappista sajt , ízlés szerint fokhagyma vagy fokhagyma öntet
Fokhagyma öntet hozzávalók:
2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál olaj, csipet só
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval, majd a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk joghurtot, a vizet és az olajat. Lágyabb tésztát dagasztunk belőle, majd letakarjuk konyharuhával és a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát, majd 6 gombócra osztjuk és még 20 percet pihentetjük.
A gombócokat a kezünk segítségével kör alakúra formázzuk, majd kihúzgáljuk körbe-körbe, arra ügyelve, hogy a tészta ne szakadjon meg és a szélét vastagabbra, a közepét vékonyabbra hagyjuk.
A lángost bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük (oldalanként körülbelül perc), tejföllel, sajttal szórva vagy lila hagyma karikákkal, illetve fokhagyma öntettel tálaljuk.
Fokhagymás öntet elkészítése:
2-3 gerezd fokhagymát összetörjük fokhagymatörővel, egy kis tálkába 1-2 evőkanál olajat öntünk és ehhez hozzáadjuk az összetört fokhagymát, szórjunk egy csipet sót a tetejére, majd összekeverjük. Állni hagyjuk 15 percet, hogy az ízek összeérjenek.
Ha elkészült a lángos, akkor egy kisebb konyhai ecset segítségével felkenjük rá az öntetet, majd erre kenjük a tejfölt és rászórjuk a sajtot.