Lángos

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 6 személyre:

75 dkg liszt, 3 evőkanál olaj, 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 4 dkg friss élesztő, 2,5 dl joghurt, 3 dl langyos víz, 1 liter olaj a sütéshez, ízlés szerint tejföl, ízlés szerint trappista sajt , ízlés szerint fokhagyma vagy fokhagyma öntet 

Fokhagyma öntet hozzávalók:

2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál olaj, csipet só

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, majd a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk joghurtot, a vizet és az olajat. Lágyabb tésztát dagasztunk belőle, majd letakarjuk konyharuhával és a duplájára kelesztjük.

Lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát, majd 6 gombócra osztjuk és még 20 percet pihentetjük.

A gombócokat a kezünk segítségével kör alakúra formázzuk, majd kihúzgáljuk körbe-körbe, arra ügyelve, hogy a tészta ne szakadjon meg és a szélét vastagabbra, a közepét vékonyabbra hagyjuk.

A lángost bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük (oldalanként körülbelül perc), tejföllel, sajttal szórva vagy lila hagyma karikákkal, illetve fokhagyma öntettel tálaljuk.

Fokhagymás öntet elkészítése:

2-3 gerezd fokhagymát összetörjük fokhagymatörővel, egy kis tálkába 1-2 evőkanál olajat öntünk és ehhez hozzáadjuk az összetört fokhagymát, szórjunk egy csipet sót a tetejére, majd összekeverjük. Állni hagyjuk 15 percet, hogy az ízek összeérjenek.

Ha elkészült a lángos, akkor egy kisebb konyhai ecset segítségével felkenjük rá az öntetet, majd erre kenjük a tejfölt és rászórjuk a sajtot. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...