Kuglóf

 

Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók 4 személyre:

45 dkg búzafinomliszt, 1 csomag vaníliáscukor, 1 teáskanál só, 1 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 2 db tojássárgája ,10 dkg margarin, 5 dkg sertészsír, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 evőkanál rum, 1 evőkanál víz 

Elkészítése:

Az élesztőt, a cukrot langyos tejben pár perc perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a vaníliáscukrot és a sót. Amikor az élesztő felfutott hozzáadjuk a liszthez, továbbá a felvert tojásokat, a puha vajat, zsírt. Alaposan kidolgozzuk, ketté választjuk szemre és a kisebbik rész lesz kakaós, ezért ezt egy másik tálba helyezzük és hozzáöntjük a rummal, langyos vízzel kikevert kakaóport. Teljesen eldolgozzuk és letakarva kelesztjük 40-45 percig.

Miután megkeltek, mindkettőt kinyújtjuk téglalap alakúra, egymásra tesszük őket és feltekerjük. A kapott tésztát a kivajazott, lisztezett kuglófformába tesszük, a két végét összecsípjük és hagyjuk újabb 30 percig kelni. Előmelegített, 170 fokos sütőben, 35-40 perc alatt megsütjük. Sütés után 20 percet várunk, majd ezután kivesszük a formából, szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...