Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók a tésztához 4 személyre
50 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 2 db tojás, csipet só, 2 evőkanál zsír
A túrós töltelékhez:
25 dkg túró, 1 evőkanál tejföl, 1 db tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só
Szilvalekváros töltelékhez 1 üveg házi szilvalekvár.
Hozzávalók a pirított morzsához:
5 evőkanál olaj, 20 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése:
Meghámozzuk, kockákra vágjuk a burgonyát, megfőzzük, majd amikor kihűlt alaposan áttörjük és a többi hozzávalóból tésztát gyúrunk.
10 percet pihentetjük a tésztát, addig elkészítjük a túró tölteléket is a megadott hozzávalókból, majd egy serpenyőben az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát is.
A pihentetett tésztát 3 milliméter vékonyra nyújtjuk és körülbelül egyforma méretű négyzetekre vágjuk őket. Mindegyik tésztanégyzet közepébe túrót/szilvalekvárt helyezünk és óvatos mozdulatokkal gombóccá formázzuk.
Ha a víz felforrt, belehelyezzük és kifőzzük a gombócokat, a lábas méretétől függően több gombócot is főzhetünk egyszerre. Amikor megfőttek szépen feljönnek a forró víz tetejére, de még 1 percet várjunk, hogy biztosak legyünk benne megfőttek. Egy szűrő segítségével kiszedjük a gombócokat és mindegyiket beleforgatjuk a morzsába.
A maradék tésztából nudlikat készítünk úgy hogy kezünkkel henger alakúra formázzuk a tésztát, majd késsel tetszőleges méretű, hosszúságú darabokra vágjuk, pici liszttel meghintjük, hogy ne tapadjanak össze. A még forró, lobogó vízbe tesszük és ezt is kifőzzük körülbelül 8 perc alatt. Ha megfőttek, lecsepegtetjük és a morzsába forgatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.