Kocsonya

Kocsonya nélkül nincs szilveszter, nincs újév. Nagyon finom fogás lesz a család asztalán az ünnepen. Egy pár jó tanács az elkészítéséhez. Fontos szempont, hogy ne tegyük fagyasztóba, mert ha túl hideg van, akkor egyszerűen megfagy és így szinte ehetetlenné válik. A kocsonyásságát a bőrös húsokból kifőtt kollagénből nyerjük, ezért nincs szükség semmiféle zselésítő mesterséges alapanyagra. Ha mégsem dermed meg akkor sajnos nem elég zsíros a bőrös hús vagy túl sok a víz rajta és túlságosan felhígul. A kocsonya általában 3-4 napig eláll a hűtőben, de kóstolásnál rögtön kiderülhet, hogy nem-e romlott, hiszen ha már nem őrizte meg szavatosságát, akkor savanyú íze lesz és ekkor már ne fogyasszuk el.

Elkészítési idő: 7-8 óra 

Hozzávalók 6-8 személyre:

4 db sertésköröm, 6 gerezd fokhagyma, 15-20 szem egész fekete bors, 1 fej vöröshagyma, só, víz 

Elkészítése:

A megperzselt, megtisztított, kisebb darabokra vágott körmöket egy nagyobb lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. 

Amikor forrni kezd, akkor a húsból kifő a hab, ezt a habot leszedjük róla, hogy szép tiszta levet kapjunk. Ha ezzel kész vagyunk, akkor beletesszük a fokhagymákat, az egész fekete borsot, a ketté vágott vöröshagymát és ízlés szerint megsózzuk. 

A kocsonyát kizárólag tartalékon főzzük, nagyon lassú tűzön és addig, ameddig a köröm húsos-bőrös része már leválik a csontról, ez az idő körülbelül 3,5-4 óra.

Ha a kocsonya megfőtt, akkor állni hagyjuk 20-25 percet. Amíg pihentetjük a zsír réteg feljön a lé tetejére, amit kanállal óvatosan leszedünk róla. Egy szűrő segítségével leszűrjük a levet a húsról és hagyjuk hűlni. Amikor már hűlt a bőrös hús kicsontozzuk és tetszőleges tányérokba tesszük őket. A leszűrt, nagyjából langyosra hűlt kocsonyalével felöntjük annyira, hogy éppen ellepje. Az egyformán kiadagolt kocsonyát hűtőben, illetve hideg helyen hagyjuk teljesen kihűlni, megdermedni lehetőleg 2-3 órára. Hidegen, esetleg citromkarikákkal tálaljuk de el is hagyható.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...