Elkészítési idő: 7-8 óra
Hozzávalók 6-8 személyre:
4 db sertésköröm, 6 gerezd fokhagyma, 15-20 szem egész fekete bors, 1 fej vöröshagyma, só, víz
Elkészítése:
A megperzselt, megtisztított, kisebb darabokra vágott körmöket egy nagyobb lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Amikor forrni kezd, akkor a húsból kifő a hab, ezt a habot leszedjük róla, hogy szép tiszta levet kapjunk. Ha ezzel kész vagyunk, akkor beletesszük a fokhagymákat, az egész fekete borsot, a ketté vágott vöröshagymát és ízlés szerint megsózzuk.
A kocsonyát kizárólag tartalékon főzzük, nagyon lassú tűzön és addig, ameddig a köröm húsos-bőrös része már leválik a csontról, ez az idő körülbelül 3,5-4 óra.
Ha a kocsonya megfőtt, akkor állni hagyjuk 20-25 percet. Amíg pihentetjük a zsír réteg feljön a lé tetejére, amit kanállal óvatosan leszedünk róla. Egy szűrő segítségével leszűrjük a levet a húsról és hagyjuk hűlni. Amikor már hűlt a bőrös hús kicsontozzuk és tetszőleges tányérokba tesszük őket. A leszűrt, nagyjából langyosra hűlt kocsonyalével felöntjük annyira, hogy éppen ellepje. Az egyformán kiadagolt kocsonyát hűtőben, illetve hideg helyen hagyjuk teljesen kihűlni, megdermedni lehetőleg 2-3 órára. Hidegen, esetleg citromkarikákkal tálaljuk de el is hagyható.