Gyros pitában házilag


Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók a tésztához:

3,5 dl víz, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál kristálycukor, 2,5 dkg só, 60 dkg liszt, 2,5 evőkanál olívaolaj 

A tészta elkészítése:

A megadott mennyiségű vízben felfuttatjuk 10 perc alatt az élesztőt a cukorral, a lisztet elkeverjük a sóval és ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez és összegyúrjuk. Kenyértészta állagot kell kapnunk és ha szükséges még vizet adhatunk hozzá. Ha ezzel kész vagyunk letakarva 1 órát kelesztjük. Ha megkelt körülbelül 10-12 dkg-os gombócokat formázunk a tésztából, majd formázás után még 20 percet pihentetjük. Amíg pihennek, addig a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A gombócokat körülbelül 2 cm vastagságúra nyújtjuk ki, pita nagyságúra és még kelesztjük 20 percig, mikor letelik az idő kettesével a sütőben lévő forró rácsra helyezzük és 5-6 percig sütjük. A pitákat tálcára szedjük majd letakarjuk egy konyharuhával, hogy megpuhuljon.

Hozzávalók a pita töltelékhez:

1 kg burgonya, ízlés szerint só, bors, 50 dkg csirkemell, 3,5 dl joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olívaolaj, saláta, lila káposzta, paradicsom, uborka, lila hagyma

Hozzávalók a gyros fűszer keverékhez:

1,5 evőkanál só, 0,5 evőkanál pirospaprika, 2 teáskanál bors, 1 evőkanál szárított petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szárított oregánó, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál római kömény, 1 kávéskanál ánizsmag, 1 kávéskanál édeskömény mag.

A burgonyát meghámozzuk, hosszúkás szeletekre vágjuk, majd 3 evőkanál olívaolajba forgatjuk, sózzuk, borsozzuk és egy tetszőleges tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

A gyros hús elkészítése: 

A csirkemellet feldaraboljuk és 10 percet pároljuk sós vízben, hogy jól megpuhuljon, majd mikor ezzel készen vagyunk leöntjük róla vizet, beletesszük egy serpenyőbe, megszórjuk a gyros fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 3 evőkanál olívaolajjal, majd alaposan összeforgatjuk és készre sütjük körülbelül 20 perc alatt. Amíg a hús sül elkészítjük a szószt, a joghurtot ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is, alaposan összekeverjük és fogyasztásig a hűtőbe helyezzük. Ha mindennel kész vagyunk, akkor megtöltjük a pitákat hússal, sült burgonyával, salátával, zöldségekkel, esetleg feta sajttal és bezárjuk a sort az öntettel, majd tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...