Karácsonyi gyümölcskenyér

Karácsony ünnepén sokféle sütemény készül de talán egyik sincs olyan igazi, mint a csokoládéval bevont gyümölcskenyér, amely aszalt- illetve kandírozott gyümölcsből, magvakból készül és olyan különleges fűszerekből, amelyek a karácsonyi hangulatot rögtön a konyhába varázsolják. Hatalmas sikere lesz a vendégek körében is, így mindenképp el kell készítenünk.


Elkészítési idő: 60 perc 

Hozzávalók 12 szelethez:

25 dkg liszt, 10 dkg aszalt gyümölcs, 20 dkg margarin, 12 dkg cukor, 4 db egész tojás, 5 dkg mazsola, 5 dkg dió, 1 dl rum, 0,5 csomag sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál apróra tört szegfűszeg, a tetejére 10 dkg étcsokoládé és 2 evőkanál étolaj 

Elkészítése:

Az aszalt gyümölcsöket, a mazsolát és a diót beáztatjuk a rumba és állni hagyjuk. A tojásokat ketté választjuk, a tojássárgákat, a cukrot és a margarint habosra felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és spatula segítségével jól elkeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. 

A rumba áztatott hozzávalókat és fűszereket óvatos mozdulatokkal a keményre felvert habbal együtt belekeverjük a masszába. Az őzgerincformát vagy bármilyen más de hasonló formát margarinnal kikenünk, kilisztezzük és spatula segítségével beleigazítjuk a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Még forrón kiborítjuk a formából és teljesen kihűtjük. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az olajjal és ráöntjük a kihűlt tészta tetejére majd hűtőbe helyezzük dermedésig, szeletelve tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...