Fatörzs torta

A fatörzs torta a Karácsonyi asztal egyik legnagyobb éke, az ünnepi vacsora elmaradhatatlan finomsága. Nagyon mutatós, igazán nagyon finom csokis sütemény, amely azért kapta ezt a nevet, mert az alakja egy fatörzsre hasonlít. Díszíthetjük marcipán, vagy habcsók formákkal. Elkészítése nem bonyolult, leginkább egy csokikrémmel töltött piskótatekercshez hasonlítható.

Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók a piskótához 4-6 személyre:

2 x 5 db tojás, 2 x 5 evőkanál kristálycukor, 2 x 5 evőkanál liszt, 2 x 0,5 csomag sütőpor, 2 x 1 evőkanál étolaj 

Hozzávalók a krémhez:

30 dkg ét- vagy tejcsokoládé ízlés szerint, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 25 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor

Elkészítése:

Kettő piskótát sütünk, külön-külön, egy 40 x 35 cm-es tepsiben.

Az 5 db tojást egyben (nem kell szétválasztani) a cukorral felverjük és amikor már habosra kifehéredett, akkor kanalanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, hozzáadjuk az olajat is és óvatosan, lazán elkeverjük. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit beleöntjük a masszát, majd 175 fokon készre sütjük, körülbelül 10-15 perc alatt. 

Amikor megsült, kivesszük a tepsiből, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és még forrón, szorosan konyharuhával feltekerjük.

Amíg teljesen kihűl a 2 tekercs piskóta addig elkészítjük a krémet. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és mikor teljesen felolvadt, belekeverjük a kakaóport. Hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és simára keverjük.

A piskótákat kitekerjük megkenjük krémmel és feltekerjük, majd mindkettő végeit levágjuk. Az egyiket egyben hagyjuk, ez lesz a hosszú törzs, a másikból vágunk 2 db-ot, körülbelül 12-15 cm-es darabot, úgy, hogy az egyik vége srég legyen és hozzáillesztjük a törzshöz. Amikor ezzel kész vagyunk, akkor megkenjük a krémmel kívülről is, egy villa segítségével csíkozhatjuk, illetve tetszés szerint díszítjük. 1-2 órára hűtőbe helyezzük, majd szeleteljük és tálaljuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...