Almás pite

 


Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók a tésztához 4-6 személyre:

55 dkg liszt, 7,5 dkg zsír 7,5 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 3 db tojássárgája, 3 evőkanál tejföl, 1 teáskanál citromlé 

Hozzávalók a töltelékhez:

2,5-3 kg alma, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál fahéj, zsemlemorzsa

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat alaposan elmorzsoljuk a zsírral és a margarinnal, majd szép sima tésztává gyúrjuk a tojások sárgájával és a tejföllel. Ha elkészült a tészta, frissen tartó fóliába csomagolva, hűtőszekrénybe helyezzük 40 percre.

Amíg pihen a tészta elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd hozzáadjuk a cukrokat és a fahéjat. Pár perc múlva az alma levet enged, ezért alaposan kinyomkodjuk belőle. 

A tésztát kivesszük a hűtőből és kétfelé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, majd egy kizsírozott, kilisztezett 25 x 30 cm-es méretű tepsibe igazítjuk, megszórjuk zsemlemorzsával és ráhalmozzuk a tölteléket. Kinyújtjuk a másik fél tésztát is és ráhelyezzük a töltelék tetejére, megizgatjuk és egy kés segítségével tetszőleges mintát karcolunk rá vagy villával megszurkáljuk, megkenjük felvert tojással és 160 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűlve szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...