Csőben sült karfiol


Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók 6 személyre:

80 dkg karfiol, 50 dkg darált sertéshús, 2 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só, fehér bors, szerecsendió, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál étolaj, 2,5 dl (1 bögre rizs), 1 kisebb pohár tejföl, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 6 dl tej

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedjük és sós, bő vízben félig megfőzzük, ha megfőtt leszűrjük és picit félretesszük hűlni.

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, megpirítjuk az olajon, megszórjuk pirospaprikával, majd a darált hússal és a fűszerekkel összekeverve feltesszük főni bő 20 percig.

Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzászórjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett világos színűre pirítjuk. A tejet feltesszük forrni, ha már felforrt, lehúzzuk a tűzről, majd állandó kevergetés mellett a vajas liszthez csorgatjuk, megsózzuk és sűrűre főzzük, ez lesz a besamelmártás mártás. 

Egy kisebb lábasban vizet forralunk, ízlés szerint sózzuk és megfőzzük benne a rizst 10-15 perc alatt. A darált húsos pörkölt alapot alaposan összekeverjük a besamelmártás mártással, majd hozzákeverjük a rizsát is.

Egy magasabb falú tepsit kikenünk vajjal, legalulra a karfiol felét igazgatjuk bele, majd arra simítjuk a krémes darált húst, erre pedig a karfiol másik felét pakoljuk rá, tetejét megkenünk tejföllel. 180 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Felkockázva tálaljuk.

Szalagos farsangi fánk

Elkészítési idő: 1,5 óra  Hozzávalók 25-30 darab fánkhoz: 70 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg margarin, ...