Gölődin leves

Elkészítési idő: 40 perc 

Hozzávalók 4 személyre: 

3 liter hideg víz, 1 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors ízlés, díszítéshez petrezselyemzöld

Krumpli gombóc hozzávalók: 

50 dkg krumpli, 15 dkg liszt, só, 1 db tojás, 1 evőkanál zsír 

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, sóval ízesítve vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük róla a levet, a krumplit összetörjük, majd hagyjuk kihűlni. A főző levet félretesszük. Ezután lisztet szórunk a krumplira, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, összegyúrjuk és diónyi gombócokat formázunk belőle.

A vöröshagymát megtisztítjuk, összeaprítjuk és zsíron megdinszteljük, vizet öntünk rá, hogy jól szétfőjön. Pirospaprikát szórunk bele, majd felengedjük a krumpli főzőlevével. Ha szükséges még vizet öntünk hozzá, sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük. Felfőzzük, majd beletesszük a gombócokat is és akkor tudjuk, hogy megfőttek, ha feljönnek a leves tetejére. Petrezselyemzöldet helyezünk a tetejére és úgy tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...