Füstölt bordaporcos bableves

Igazán laktató, nem túl sok hozzávalóból készülő de mégis nagyon finom és egyszerű Alföldi magyaros étel, a füstölt nyúljával főtt bableves. Ez a leves nem különösebben igényel zöldségféléket és tésztát sem viszont, aki szereti nyugodtan tehet bele sárgarépát, fehérrépát, csipetke tésztát, tarhonyát de csak a füstölt hús és a bab kombinációja együtt is nagyon finom.

Elkészítési idő: 180 perc

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg tarka szárazbab, 1 kg sertés füstölt nyúlja, más néven bordaporc, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 4 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 2 evőkanál piros őrölt paprika, 1 fehér paprika, só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

A füstölt nyúlját nagyobb kockákra vágjuk, majd a húst is és a száraz babot is a főzés előtti este beáztatjuk bő vízben, külön-külön egy jó nagyméretű tálban, hogy puhuljanak.

Másnap reggel a vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, majd serpenyőben a zsíron megpároljuk és mikor a tűzről levettük megszórjuk pirospaprikával. Körülbelül egy 4-5 literes lábasba öntjük át beletesszük kockákra vágott nyúlját, a ketté vágott paradicsomot és paprikát. Egyelőre nem sózzuk, mert a nyúlja általában sózott és nem fog teljesen kiázni belőle, így 1 órát főzzük. Megkóstoljuk és ha sótlannak találjuk, akkor mar most nyugodtan tehetünk bele ízlés szerint sót. A beáztatott babot hozzáadjuk, majd körülbelül még 1-1,5 órát főzzük együtt, majd ha megfőtt még forrón tálaljuk friss, puha ropogós kenyérrel.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...