Cigánypecsenye

A cigánypecsenye egy igazi klasszikus étel, a magyar konyha egyik legnagyobb klasszisa. Az elkészítése során a hússzeleteket hagyományosan egy-egy darab beirdalt füstölt szalonnával tálaljuk, a húsokat pedig előzőleg egyszerű, fűszeres páccal ízesítjük. Általában tarjából készítjük, hiszen a tarja egy szaftosabb sertéshús és ízélményben sokkal gazdagabb, mint bármelyik más sertéshús, de ettől függetlenül készíthetjük karajból is és akár marhahúsból is, mindenhogy ízléses ételt kapunk.


Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 4 személyre:

4 szelet tarja, 4 gerezd fokhagyma, 1,5 evőkanál mustár, 1 kávéskanál őrölt paprika, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 8 evőkanál olaj, 4 szelet füstölt szalonna, 6 db közepes burgonya, étolaj a burgonya kisütéshez. 

Elkészítése:

A tarja szeleteket előző este bepácoljuk, a páchoz 4 evőkanál olajba belekeverjük a fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát, a sót, a borsot és egy ecset segítségével bekenjük vele a húsok mindkét oldalát, majd frissen tartó fóliával lefedjük és egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Másnap kivesszük a hűtőből és egy serpenyőben felhevítünk 4 evőkanál étolajat és megpirítjuk a húsok mindkét oldalát, majd áttesszük egy tepsibe és 160 fokra előmelegített sütőben, alufóliával letakarva készre sütjük körülbelül 45 perc alatt. A serpenyőben megmaradt zsiradékon addig a beirdalt szalonnákat megsütjük, ha kész akkor a szalonna zsírjában megsütjük a tükörtojásokat. Ha kész vagyunk úgymond minden elemmel egy tányérra helyezzük a megsült burgonyákat, mellé tesszük a hús szeleteket, a megsült szalonnát, a tükörtojást és ízlés szerint zöldségeket, salátát, lila hagymát.

Tipp: készíthetünk hozzá karikára vágott vöröshagymát megpirítva, így még szaftosabb lesz az összhang.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...