Diócska

A diócska sütemény már szinte hagyománnyá válik az ünnepi asztalon, bár elég időigényes a készítése de mivel rendkívül finom, ezért a készítés minden pillanatát megéri ez a változat is. Hamar a kedvencünkké válhat a karácsonyi asztalon is, mint a mandulás elődje.

Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók a tésztához 55-60 darabhoz:

35 dkg liszt, 20 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 dl tej 

Hozzávalók a töltelékhez:

3 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 dkg darált dió

Elkészítése:

Egy tálba mérjük a tészta hozzávalóit, alaposan összegyúrjuk, így egy homogén állagú tésztát kell kapnunk, pihentetjük 10 percet. A diócska alakú formánkat elővesszük, nem szükséges de kikenhetjük margarinnal és ha már pihent a tészta dió nagyságú golyókat helyezünk a formákba, belenyomkodjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt megsütjük őket, majd még melegen óvatosan ki ütögetjük a formákból, hagyjuk teljesen kihűlni. Amíg hűlnek addig elkészítjük a krémet.

A pudingport megfőzzük a tejben, kihűtjük. A margarint a porcukorral alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a diót és a két krémet összekeverjük. Habzsák segítségével krémet halmozunk A diócska tészta egyik felére majd ráhelyezzük a másikat és így kaptunk egy egész diócska kész süteményt. Porcukorral megszórjuk és legalább egy éjszakát pihenni hagyjuk, hogy megpuhuljon majd másnap kínáljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...